Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Azienda Biodinamica Parlapiano, Cisterna di latina

Italië: Sap van biologische kiwi's

Het Italiaanse Azienda Agricola Biodinamica Parlapiano gaat met zijn tijd mee. In 1980 begon het bedrijf te experimenteren met de teelt van kiwi's, die destijds een noviteit op de markt waren. De omstandigheden in de regio bleken ideaal te zijn, waarna het bedrijf besloot een areaal van 3 hectare aan te planten. 


Donato Parlapiano op Fruit Logistica in Berlijn

Het bedrijf begon met de teelt van graan en groenten en agrarische dienstverlening maar is inmiddels omgeschakeld naar de fruitteelt.


Foto uit de jaren vijftig: Donato's vader op de tractor voor de dorsmachine met daarachter Donato en zijn grootvader.


Oogst in 1984

De familie Parlapiano is niet alleen gespecialiseerd in de kiwiteelt maar ook in het bewaren en verpakken van het fruit. De kiwi's van Azienda Agricola Parlapiano zijn op groothandelsmarkten in zowel Italië als het buitenland bekend.

In de late jaren negentig van de vorige eeuw maakte het bedrijf wederom een verandering door door over te schakelen op biologische en biodynamische teeltmethoden.Door de milieuvriendelijke teeltwijze is de kwaliteit van de groene Hayward en golden Soreli kiwi's van Parlapiano sterk verbeterd. De kiwi's danken hun smaak en houdbaarheid aan het milde klimaat en de vruchtbare bodem in de provincie Latina. Daarnaast is het fruit Codex en Demeter gecertificeerd. Dankzij dertig jaar ervaring kan het bedrijf alle gewenste verpakkingen leveren, inclusief flow-verpakking. De jaarlijkse productie bedraagt ongeveer 100 ton maar zal de komende jaren verdrievoudigen omdat nieuwe aanplant productief wordt (in totaal 10 hectare).Nieuwe kiwiplantage

"We oogsten in november wanneer de kiwi's perfect gerijpt zijn. De organoleptische eigenschappen van het fruit zijn dan beter dan die van kiwi's uit andere productiegebieden. De weersomstandigheden en bodemkwaliteit in Cisterna di Latina zijn uniek dankzij de mineralen die in de vulkanische grond," vertelt Donato Parlapiano.

"Vorig jaar overlapte het Italiaanse en buitenlandse seizoen en duurde het tot juli/augustus met als gevolg dat de prijzen daalden. Dit jaar was de productie lager zodat de prijsmarges hoger waren. We zetten onze kiwi's vooral in het buitenland af (Frankrijk, Nederland en Duitsland) waar ons biodynamisch fruit gewaardeerd wordt."

Een deel van Parlapiano's volume is bestemd voor de verwerkende sector en wordt verwerkt tot sap onder de merknaam 'Padado, kiwi da bere'. Het sap wordt vooral geëxporteerd, met name naar Spanje.


 'Padado, kiwi bio da bere' sap

"De bewerkte producten zijn betrekkelijk nieuw maar gezien de goede vraag zal deze bedrijfstak snel groeien."


Contacts:
Azienda Agricola Biodinamica 
Parlapiano Donato
Via Casalini, 5 - Borgo Flora
04012 Cisterna di Latina
Tel.: (+39) 06 9608354
Fax: (+39) 06 9608687
Mob. (+39) 3386580018
Email: padado@inwind.it - info@parlapiano.it
Web: www.parlapiano.it - www.padado.it

Publicatiedatum: 14-3-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: