Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
ADN biedt online tool aan

"Stel verplichte risico-inventarisatie en -evaluatie niet uit"

Met het uitvoeren van de Risico-inventarisatie en -evaluatie check je je hele bedrijf op de mogelijke risico's op de werkvloer, voor jouzelf, je personeel èn je klanten! Daarom is het uitvoeren van de RI&E, (minimaal) eens in de drie jaar, verplicht voor alle ondernemers met een winkel in de AGF. Je bewaakt hiermee de veiligheid en arbeidsomstandigheden binnen je bedrijf. Omdat deze RI&E een verplichting is vanuit de overheid, loop je als ondernemer het risico op een fikse boete wanneer de RI&E niet is uitgevoerd.

Wettelijke verplichting
ADN heeft een RI&E, speciaal voor de groenteman als online tool beschikbaar: de AGF RI&E, gratis voor leden. Deze RI&E is goedgekeurd door de vakbonden en wordt daarom ook officieel erkend als wettig RI&E instrument. Wanneer je de RI&E uitvoert, komt hier een plan van aanpak uit voort met verbeterpunten; je actielijst. Hiermee moet je aan de slag om zo te voldoen aan alle voorschriften omtrent veiligheid en arbobeleid. Afhankelijk van de aanpassingen die doorgevoerd moeten worden binnen je bedrijf, kun je daar een termijn aan koppelen.

Groenteman met Ster
Deelnemers aan de verkiezing Groenteman met Ster moeten vanzelfsprekend aan alle wettelijke verplichtingen voor ondernemers in de AGF voldoen. Zij moeten dus ook de RI&E op orde hebben. Daarom hebben alle nieuwe deelnemers, die dit nog niet hadden, inmiddels de inloggegevens toegestuurd gekregen waarmee zij direct aan de slag kunnen met de RI&E. Maar natuurlijk bevelen wij alle groentemannen ten zeerste aan om met de RI&E aan de slag te gaan, want naast dat dit een wettelijke verplichting is, geeft het uitvoeren van de RI&E een uitstekend inzicht in je bedrijfsvoering op het gebied van veiligheid en arbobeleid. ADN leden kunnen gratis gebruikmaken van de nieuwe RI&E. Voor niet-leden berekenen we € 75,- administratiekosten.

Hulp nodig?
De AGF RI&E is zeer gebruiksvriendelijk en in principe kan iedere ondernemer hier zelf mee aan de slag. Bedrijven met maximaal 25 personeelsleden (niet het aantal FTE's, maar het aantal daadwerkelijke personen in dienst) zijn niet verplicht om een extern bureau in te schakelen om de RI&E te laten toetsen. Bedrijven met meer dan 25 werknemers dienen, nadat RI&E is opgesteld, deze wel te laten toetsen door een gecertificeerde arbodienst/deskundige.

Samen met je medewerkers
Betrek vooral je medewerkers (indien je deze hebt uiteraard) bij het invullen van de RI&E. Dat kost je wel wat tijd, maar je zorgt voor betrokkenheid in je team en als je het goed doet, ben je er ook weer drie jaar vanaf. Natuurlijk geldt dat niet voor het uitvoeren van de actiepunten, hier dient continu aandacht voor te zijn. Wil je de RI&E toch liever door een professional laten uitvoeren, dan kan dat natuurlijk ook. ADN heeft daartoe een 'oude bekende' bereid gevonden. Jan van den Berg (voormalig bedrijfsadviseur van ADN) heeft zich de laatste jaren gespecialiseerd in het uitvoeren van de RI&E. Tegenwoordig is hij werkzaam bij een andere branchevereniging (Inretail) maar hij voert ook de RI&E binnen onze branche uit voor een speciale ledenprijs van € 299,-. Niet-leden kunnen hier ook gebruik van maken, zij betalen € 100,- meer.

Niet wachten maar doen!
Schuif het uitvoeren van de RI&E niet langer vooruit, maar ga er meteen mee aan de slag of maak een afspraak voor het laten uitvoeren ervan. De inloggegevens aanvragen kan digitaal via de mail: info@agfdetailhandel.nl. Je krijgt dan het wachtwoord toegestuurd met een eerste instructie en handleiding. Voor het laten uitvoeren van de RI&E kun je het best even bellen met ADN (070) 351 21 06. Via dit telefoonnummer is ook aanvullende informatie te krijgen met betrekking tot de RI&E.

Bron: AGF Detailhandel Nederland

Publicatiedatum: 15-3-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: