Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Europese Raad tekent handelsakkoord met Chili over bioproducten

Op 6 maart heeft de Europese Raad het voorstel gesteund voor een handelsakkoord met Chili voor de im- en export van bioproducten.

Met deze overeenkomst erkennen Chili en de EU de wederzijdse gelijkheid van hun standaarden en controlesystemen met betrekking tot de biologische productie. In de praktijk zal het er op neerkomen dat biologische producten die in de EU geproduceerd zijn zonder verdere controle in Chili vermarkt mogen worden en omgekeerd geldt dit ook voor Chileense bioproducten in de EU.

Het akkoord omvat ook een samenwerkingssysteem voor het behandelen van geschillen die voortvloeien uit de biohandel. "De biosector groeit hard en is van vitaal belang voor de Europese landbouwsector en economie. Dit akkoord met Chili zal de bioproductie in de EU een extra impuls geven en banen creëren," laat landbouwsecretaris Roderick Galdes in een reactie weten. 

Het akkoord zal bijdragen aan de verdere ontwikkeling van de biologische sector in de EU en is daarnaast gericht het beschermen van biokeurmerken en het bevorderen van de samenwerking tussen Chili en de EU op dit vlak. Het akkoord zal van toepassing zijn op onbewerkte plantaardige producten, levende dieren, onbewerkte dierlijke producten (inclusief honing), aquacultuurproducten, zeewier, bewerkte agrarische voedingsproducten (inclusief wijn), bewerkte agrarische producten voor diervoeder en plantaardig vermeerderingsmateriaal en zaden uit de EU. 

De EU zal de volgende producten uit Chili erkennen: onbewerkte plantaardige producten, honing, bewerkte agrarische voedingsproducten (inclusief wijn), plantaardig vermeerderingsmateriaal en zaden. Het akkoord met Chili is het eerste in een nieuwe reeks handelsakkoorden met betrekking tot biologische producten en het is de eerste bilaterale handelsovereenkomst met een Latijns-Amerikaans land.

Volgende stappen 
De Europese Raad zal het ontwerpakkoord nu ter goedkeuring aan het Europese Parlement voorleggen. Het akkoord zal binnen drie maanden nadat alle procedures afgerond zijn in werking treden.


Voor meer informatie:
The Council Rue de la Loi
Tel: +32 0 2 281 6319
press.office@consilium.europa.eu
www.consilium.europa.eu/pressPublicatiedatum: 13-3-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: