Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Europese Raad tekent handelsakkoord met Chili over bioproducten

Op 6 maart heeft de Europese Raad het voorstel gesteund voor een handelsakkoord met Chili voor de im- en export van bioproducten.

Met deze overeenkomst erkennen Chili en de EU de wederzijdse gelijkheid van hun standaarden en controlesystemen met betrekking tot de biologische productie. In de praktijk zal het er op neerkomen dat biologische producten die in de EU geproduceerd zijn zonder verdere controle in Chili vermarkt mogen worden en omgekeerd geldt dit ook voor Chileense bioproducten in de EU.

Het akkoord omvat ook een samenwerkingssysteem voor het behandelen van geschillen die voortvloeien uit de biohandel. "De biosector groeit hard en is van vitaal belang voor de Europese landbouwsector en economie. Dit akkoord met Chili zal de bioproductie in de EU een extra impuls geven en banen creĆ«ren," laat landbouwsecretaris Roderick Galdes in een reactie weten. 

Het akkoord zal bijdragen aan de verdere ontwikkeling van de biologische sector in de EU en is daarnaast gericht het beschermen van biokeurmerken en het bevorderen van de samenwerking tussen Chili en de EU op dit vlak. Het akkoord zal van toepassing zijn op onbewerkte plantaardige producten, levende dieren, onbewerkte dierlijke producten (inclusief honing), aquacultuurproducten, zeewier, bewerkte agrarische voedingsproducten (inclusief wijn), bewerkte agrarische producten voor diervoeder en plantaardig vermeerderingsmateriaal en zaden uit de EU. 

De EU zal de volgende producten uit Chili erkennen: onbewerkte plantaardige producten, honing, bewerkte agrarische voedingsproducten (inclusief wijn), plantaardig vermeerderingsmateriaal en zaden. Het akkoord met Chili is het eerste in een nieuwe reeks handelsakkoorden met betrekking tot biologische producten en het is de eerste bilaterale handelsovereenkomst met een Latijns-Amerikaans land.

Volgende stappen 
De Europese Raad zal het ontwerpakkoord nu ter goedkeuring aan het Europese Parlement voorleggen. Het akkoord zal binnen drie maanden nadat alle procedures afgerond zijn in werking treden.


Voor meer informatie:
The Council Rue de la Loi
Tel: +32 0 2 281 6319
press.office@consilium.europa.eu
www.consilium.europa.eu/press


Publicatiedatum: