Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Driedfresh, Nieuw-Zeeland

Drogen van groenten en fruit met behoud van voedingsstoffen

Nieuw-Zeeland wil minder afhankelijk worden van de productie van melkpoeder. Het land is op China na de grootste producent, gevolgd door de EU. De concurrentie op de zuivelmarkt neemt echter toe, onder meer vanwege het Europese subsidiebeleid en het opkomend protectionisme in andere landen. 

Om deze grote volumes melk te kunnen produceren, moeten boeren enorme hoeveelheden gras kweken om hun vee mee te voeren. De regering stimuleert boeren om naast gras ook bladgroenten en wortelgewassen te telen maar dan moet er wel een markt voor deze producten zijn.

Volgens Richard Guy van Driedfresh is het drogen van de groenten hier de oplossing voor. De gedroogde groenten worden tot poeder verwerkt en kunnen vervolgens geëxporteerd worden.


Blauwe bessen 'vers' uit de droger

Biologische boerenkool, kool, broccoli, prei, spinazie, waterkers, bieten, fruit, zachtfruit en kurkuma zijn maar een paar van de producten die geschikt zijn om gedroogd en tot poeder verwerkt te worden. 

"De in de Driedfresh bereide poeders zijn ideaal voor de bereiding van bijvoorbeeld smoothies omdat de voedingswaarde gedurende het drogen behouden blijft. Bovendien zijn ze gemakkelijk in gebruik. De markt voor natuurmedicatie groeit en ook het gebruik van kurkuma stijgt. Het verschil tussen kurkuma die volgens onze technologie is gedroogd en die op de traditionele manier is gedroogd is enorm."

"Om de voedingswaarde, smaak en kleur te behouden worden de producten beneden de 40°C gedroogd. Dit is mogelijk in een magnetrondroger maar dan gaan de voedingsstoffen verloren.

Foto: Smoothie mix

"De regering van Nieuw-Zeeland deed onderzoek naar de beschikbare droogmethodes. Zo bestaan er sproeidrogers, vriesdrogers en magnetron vacuümdrogers en Driedfresh technologie ofwel Osmotic Vacuum Drying in een gemodificeerde atmosfeer.

"We werken al twintig jaar aan deze technologie. Het is lastig omdat vacuüm te drogen bij lage temperaturen. Dit is het grootste obstakel bij deze droogmethode. We zijn hier echter goed in geslaagd en passen de Scott technologie toe in onze drogers," legt Richard uit.DriedFresh droger

Drooginstallaties worden vooral in regio's gebouwd waar foodbowls verkocht worden in Auckland en Hawks Bay bijvoorbeeld. De drogers zijn gecontaineriseerd en hebben alleen stroom nodig. Ze kunnen ook op bedrijven geplaatst worden zodat de producten op locatie verwerkt kunnen worden. De drogers van Driedfresh worden verhuurd en onderhouden via een servicenetwerk en zijn aangesloten op het internet waardoor eventuele problemen meteen ontdekt worden.

"Naast de ongelooflijke gezonde eigenschappen van groente- en fruitpoeders draagt het proces ook bij aan het verminderen van afval omdat alle producten verwerkt kunnen worden. Dit is met name interessant voor de biosector die doorgaans over kleinere volumes eerste keus fruit beschikken. "Je kan tegen lagere kosten biologisch kiwipoeder produceren dan conventioneel kiwipoeder omdat in de biologische kiwiteelt maar 40% van de productie vermarkt wordt. Broccolibladeren worden meestal weggedaan maar zitten boordevol voedingstoffen en kunnen eenvoudig tot poeder verwerkt worden. Binnenkort zullen er in Nieuw-Zeeland wetten ingevoerd worden om verspilling in de retail te beperken en er zal dus een bestemming voor overgebleven producten gevonden moeten worden. Deze drooginstallaties zijn hierop het perfecte antwoord," aldus Richard. Voor meer informatie:
Richard Guy
Driedfresh Ltd
Mob +64 21 0319373
DDI +64 9 9749101
Email: rguy@driedfresh.co.nz
 
www.driedfresh.co.nz
www.crupples.co.nz
www.crupples.com


Publicatiedatum: 8-3-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: