Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Handelsovereenkomsten hebben de EU landbouwexport versterkt

Handelsakkoorden hebben de landbouwexport van de EU versterkt en hebben banen in de agrovoedingssector en andere sectoren ondersteund. Dit blijkt uit een nieuw onafhankelijk onderzoek dat uitgevoerd is door de Europese Commissie. Handelsakkoorden van drie landen (Mexico, Zuid-Korea en Zwitserland) zijn tot in detail bestudeerd. 

Commissaris van Landbouw en plattelandsontwikkeling, Phil Hogan: "Alleen al deze drie overeenkomsten hebben de agrovoedingsexport met meer dan €1 miljard verhoogd. Daarnaast hebben ze de meerwaarde van de agrovoedselsector tot €600 miljoen verhoogd. Ook heeft deze toename ervoor gezorgd dat er duizenden banen in Europa bijkwamen. Dit was voornamelijk te zien in de agrovoedselsector, inclusief de primaire landbouw. Dit duidt aan dat ambitieuze en evenwichtige handelsovereenkomsten goed werken voor de Europese voeding en landbouw."

Het onderzoek toont aan dat de overeenkomsten bijdragen aan een toename in de handel in beide richtingen. De export van de EU is toegenomen, maar de import van deze drie landen laat ook een stijgende lijn zien. Dit geeft Europese klanten en bedrijven een grotere toegankelijkheid tot landbouwproducten.

Het onderzoek suggereert dat de toegenomen import een kleine impact heeft op de binnenlandse productie van de EU. Het laat zien dat er een verschuiving van import is uit andere derde landen of een toename in de Europese consumptie.

De drie handelsovereenkomsten zorgden voor een record jaar voor de EU agrovoedselexport in 2016, waarbij een totale export van €130,7 miljard werd bereikt. In 2015 was dit nog €1,7 miljard. De grootste toename van de jaarlijkse export was naar de Verenigde Staten (€1,26 miljard) en China (€1,06 miljard). Tegelijkertijd ging de waarde van de EU agrovoedselimport met 1,5% naar beneden, wat neerkomt op €112 miljard. De agrovoedselsector was in 2016 goed voor 7,5% van de totale EU export.
Publicatiedatum: