Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Italianen evalueren folies voor fruitverpakking

Duurzame verpakkingen zijn een belangrijk aspect binnen de voedingssector en voor veel consumenten medebepalend bij hun beslissing om een product te kopen.

Onderzoekers van de Universiteit van Turijn onderzochten de prestaties en consumentenwaardering van drie folies voor MAP-verpakkingen van blauwe bessen die bij wisselende temperaturen werden bewaard. 

De volgende materialen werden geëvalueerd: polypropyleen macro-geperforeerd folie (F1) dat gebruikt wordt in de Italiaanse retail (Trepack, Italië van 25 micron) en die niet-commerciële, biologisch afbreekbare, niet-geperforeerde folies (prototypes Novamont, Italië (F2) van 25 micron, F3 van 15 micron en F4 van 25 micron. De conditie van de blauwe bessen werd 18 dagen lang beoordeeld. Gedurende deze periode werden de bessen eerste 15 dagen bij 1°C bewaard en vervolgens nog 3 dagen bij 20°C. 



De ademhalingsgraad en doorlaatbaarheid bepaalden de aanvankelijke toestand binnen elke verpakking (0.2 kPa CO2 and 21.2 kPa O2) en waren dus van invloed op de gasvorming en kwaliteitsparameters. Uit de resultaten bleek dat bij gebruik van F3 de O2 waarden aan het einde van de bewaarperiode het gunstigst waren (5.7 kPa) waardoor een hoog gehalte aan anthocyanen (156.21 C3G mg/100 g PF) behouden bleef evenals een betere anti-oxidantenwerking (22.18 Fe2+/kg) bij 20°C.

Bron: Nicole R. Giuggioli, Vincenzo Girgenti, Cristiana Peano, 'Qualitative performance and Consumer Acceptability of Starch Films for the Blueberry Modified Atmosphere Packaging Storage', 2017, Polish Journal of Food and Nutrition Sciences, 2017, Vol. 67, No. 2, pp. 129–136. DOI: 10.1515/pjfns-2016-0023
Publicatiedatum: