Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Nico Spruijt, Yex:

"Colombia in opkomst als avocadoleverancier"

Tholen - De avocadomarkt kampt momenteel met de nodige tekorten. "Het Chileens seizoen loopt af en vanuit Peru is het eerste fruit beschikbaar, maar komen pas vanaf week 14 de grotere volumes. Tot die tijd is het toch een beetje de eindjes aan elkaar knopen, want niemand heeft echt grote volumes avocado's beschikbaar zeker niet in de gangbare maten 14-20", vertelt product manager Nico Spruijt van Yex.
 
"De prijzen liggen daardoor op een hoog niveau. Voor de harde avocado's wordt 14-15 euro neergelegd en de prijs van ready-to-eat avocado's gaat daar nog eens 1,50 tot 2 euro overheen. Wel verwacht ik dat de markt wat zal stabiliseren als Peru met grotere volumes komt", zegt Nico. "Het eerste fruit uit Peru is afkomstig uit de bergen en heeft een prima drogestofgehalte, maar de volumes zijn gelimiteerd. Chili zal er de komende weken uitgaan en komt pas in augustus weer op de markt."
 
Tussentijds stappen volgens de importeur vooral landen als Colombia, IsraŽl en Spanje in, waarbij met name Colombia de afgelopen jaren een flinke ontwikkeling heeft doorgemaakt. "De kwaliteit van de avocado's was altijd een beetje twijfelachtig, maar dat krijgt men nu een stuk beter onder controle. Ze zijn hierin Mexico voorbijgestreefd", vertelt Nico.

En dat is volgens de importeur goed voor de marktsituatie. "Het kan geen kwaad als landen als er naast Chili en Peru wat meer product de markt opkomt. Ondanks het grotere volume dat wereldwijd wordt aangeplant absorbeert de markt de avocado's goed. Met name naar Duitsland gaan grote volumes toe. Een gunstige ontwikkeling is wel dat de toenemende vraag naar verpakte avocado's ook resulteert in een vlottere verkoop van de kleine maten. Uiteindelijk moet je alle maten zien te verkopen welke van het veld komen, om de boeren zo goed mogelijk te ondersteunen."

Voor meer informatie:
Nico Spruijt
Yex
Tel: 0174 214 543
n.spruijt@yex.nl
www.yex.nl

Publicatiedatum: 7-3-2017
Auteur: Izak Heijboer
Copyright: www.agf.nl

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: