Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Capaciteitsproblemen containerschepen remt export naar AziŽ

Capaciteitsproblemen in de containerlijnvaart zorgen voor grote problemen voor bedrijven om hun goederen van en naar - met name - AziŽ te verschepen. Het Financieele Dagblad meldt vandaag dat bedrijven soms wekenlang moeten wachten op een plek voor hun containers als gevolg van een gebrek aan capaciteit op containerschepen.

Orderverlies
In de krant geeft een ondernemer die veel zaken doet in AziŽ aan dat hij nu containers wil verschepen, maar pas half april plek krijgt. Dat zorgt voor problemen in de bedrijfsvoering. Klanten willen niet zo lang wachten met als gevolg dat orders worden misgelopen, aldus de ondernemer.

Ook expediteurs bevestigen de krapte. Volgens hen is er sprake van flinke prijsstijgingen. "In vergelijking met enkele maanden geleden is een bedrijf soms het tienvoudige kwijt voor het vervoer van een grote container naar AziŽ", aldus Rotra in het Financieele dagblad.

Verstoring

Rederijen geven aan dat de krapte onder andere wordt veroorzaakt door de groeiende wereldhandel, maar ook door het feit dat een aantal schepen niet zijn uitgevaren in verband met Chinees nieuwjaar. Bovendien zouden de nieuwe allianties in de containerlijnvaart die per 1 april van start gaan nieuwe vaarschema's hanteren die volgens marktkenners nu tot verstoring leiden.

Neergang

Ook de neergang van Hanjin Shipping, medio 2016, heeft grote gevolgen gehad. Niet alleen is hierdoor de capaciteit afgenomen, maar ook zijn bedrijven meer gaan letten op de financiŽle stabiliteit van rederijen.

Bovenaan de agenda

In Jakarta vindt deze dagen een bijeenkomst plaats van de mondiale verladersorganisatie Global Shippers' Alliance (GSA). Joost Sitskoorn van evofenedex is hierbij aanwezig. Hij laat vanuit Jakarta weten dat deze problematiek bovenaan de agenda staat. Niet alleen tussen AziŽ en Europa, maar ook tussen AziŽ en de Verenigde Staten blijken capaciteitsproblemen te zijn.

Grote verbazing

Sitskoorn acht het onwaarschijnlijk dat exportgroei de oorzaak is. "De verbazing hierover is groot, want daarvoor is de overcapaciteit in de containervaart veel te groot." Hij ziet hierdoor aanleiding om de krapte aan te kaarten bij de mededingingsautoriteiten in zowel de VS als in Europa.

Bron: EVO

Publicatiedatum: 6-3-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: