Mededelingen

Vacaturesmeer »



Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland




"Uitstraling van groenten en fruit op bord versterkt eetlust"

Kansen voor meer groenten en fruit in zorginstellingen

Er zijn kansen voor meer groenten- en fruitconsumptie in zorginstellingen. De uitstraling van groenten en fruit op het bord versterkt de eetlust, terwijl juist een gebrek aan eetlust een belangrijke belemmering is om te eten. Ook leidt de aanwezigheid van groente ertoe dat cliŽnten de maaltijd lekkerder vinden en dat de maaltijd 'er mooier uitziet'. Dat blijkt uit het rapport 'Kansen voor meer groenten en fruit in zorginstellingen' van WUR.

Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van Greenport Noord-Holland Noord - als koepelorganisatie voor producenten van groenten en fruit -, deelnemende leveranciers van biologische groenten en fruit (BD-totaal, Odin-Estafette en Royal Wessanen) en zorginstellingen.

Om de kansen voor meer consumptie te benutten, moet rekening gehouden worden met specifieke kenmerken bij deze groep consumenten. De consumptie van (meer) groenten en fruit wordt beperkt door een algeheel gebrek aan eetlust, kauw- en slikproblemen. Dit vraagt het op maat aanbieden van groenten en fruit (geschild, gesneden). Dit is ook het meest effectief om het risico van te veel groenten en dus voedselverspilling te voorkomen. Voedselverspilling zou het draagvlak bij de medewerkers van de zorginstelling voor 'meer groenten aanbieden' sterk verminderen. Er liggen vooral kansen voor groenten en fruit op meerdere eetmomenten: meer tussendoortjes.

Groenten en fruit uit de regio biedt ook meerwaarde. Voor de zorginstellingen zelf bieden regionale producten de mogelijkheid om verbinding te zoeken met (potentiŽle) klanten en de regionale inbedding te vergroten. Bovendien is de maaltijd lekkerder en verser. Aandachtspunt daarbij is dat de organisatie van regionale ketens tijd, inzet en geduld vraagt. Ook kunnen er meerkosten zijn, zeker wanneer alleen gekeken wordt naar de kosten van de voeding. Wanneer echter alle positieve effecten
van regionale producten worden meegenomen wegen de meerkosten op tegen de meeropbrengsten. Om de kennis over regionale producten bij cliŽnten te verhogen is communicatie - op verschillende manieren - nodig. Bovendien moet dit herhaaldelijk en veelvuldig gebeuren. De kansen voor biologische groenten en fruit zijn minder groot. De hogere prijs vormt een belemmering en cliŽnten vragen nauwelijks om biologische producten.

Ondanks belang onvoldoende consumptie
In zorginstellingen is voeding belangrijk voor de fysieke gezondheid van cliŽnten ťn vanwege de sociaal-culturele functie en daarmee het welbevinden van cliŽnten. Ouderen zelf vinden gezonde voeding ook belangrijk, maar ze eten niet voldoende groenten en fruit - ook niet in zorginstellingen. Zorginstellingen kunnen door interventies in product-, fysieke en sociale omgeving de consumptie van
groenten en fruit stimuleren. CliŽnten zeggen meer groenten en fruit te willen en komen zelf met suggesties die aansluiten bij de richtlijnen om cliŽnten zodanig voeding aan te bieden die passen bij hun fysieke behoefte.

Lees hier het volledige rapport.


Bron: WUR

Publicatiedatum: 6-3-2017

 



 

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: