Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Sorteercapaciteit naar 36.000 komkommers per uur

Tholen -  De Finse cooperatie Närpes Grönsaker sorteert, verpakt, verhandelt en verkoopt tomaten en komkommers voor hun leden. Met de 2-sporige QSort kunnen ze komkommers sorteren, sealen en verpakken. Dat gebeurt met een snelheid van 36.000 stuks per uur.

De totale oppervlakte van Närpes Grönsaker is bijna 35 hectare, opgedeeld in uiteenlopende arealen van meer dan 70 verschillende telers in Finland. De corporatie heeft een enorm centraal pakstation waar meerdere sorteermachines de producten verwerken. Op een nieuwe video van Greefa is te zien hoe de komkommerlijn, die ze sinds anderhalf jaar hebben, werkt. Otto Klop van Greefa:"De 2-sporige QSort sorteert, sealt en verpakt de komkommers volautomatisch, zorgt voor een optimale besteding van de ruimte in de doos en dat met een snelheid van zo'n 36.000 komkommers per uur."


 
Otto Klop van Greefa  heeft dit hele project van A tot Z begeleid. Hij is tevreden over het geleverde resultaat. "Närpes Grönsaker had behoefte aan een machine die hun sorteercapaciteit enorm zou verhogen. Het moest ook een inline sealmogelijkheid bieden. Daarbij wilden ze dat de kratten van het ongesorteerde product en die van het gesorteerde product volautomatisch opgestapeld zouden worden. Het proces van het eerste gesprek tot ingebruikname van de machine heeft twee jaar geduurd. Uiteindelijk draait er nu een machine die aan al deze wensen voldoet.
 
Het sorteerproces begint al bij het aanvoersysteem. De kisten met ongesorteerd product worden automatisch opgestapeld. "Die worden eerst geregistreerd en daarna aangevoerd naar de sorteermachine", legt Otto uit. "Daar worden ze gesorteerd op gewicht, lengte en kromming. Klasse twee komkommers worden handmatig verwijderd. Vervolgens worden alle komkommers geseald en naar een specifieke uitgang gestuurd. Maar de grootste capaciteit van de machine ligt in een achttal automatische afvullers." Deze automatische afvullers zijn zo slim dat ze de optimale verpakking van een doos kunnen realiseren. "Ze zoeken het best passende gewicht in een doos. Ze maken de juiste combinatie van verschillende komkommers. Daarna worden de dozen naar de pallitizer worden gestuurd." De mogelijkheid tot dit maatwerk was voor Närpes Grönsaker een van de voornaamste redenen om voor Greefa te kiezen. "Deze optimale verpakking is voor hen een enorme besparing," vertelt Otto. 
Alle dozen worden geregistreerd. Zo is het duidelijk bij welke teler de producten vandaan komen. Op dit moment wordt er gekeken naar de mogelijkheid om de komkommers individueel te labelen.
 
De komkommerlijn is al helemaal up en running bij het Finse sorteerbedrijf. Mochten er toch storingen zijn, dan kan Greefa van afstand meekijken en zoeken naar de oplossing. De klant kan er ook voor kiezen om webcams te laten installeren. Dan kan er vanaf een beveiligde verbinding mee gekeken worden. Mocht het nodig zijn, kunnen we door het ingebouwde systeem het hele proces van afstand overnemen en het probleem verhelpen."
 
Voor meer informatie:
Greefa
Otto Klop
Export Manager
06-22788221
www.greefa.nl
 

Publicatiedatum: 1-3-2017
Auteur: Annet Breure
Copyright: www.agf.nl

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: