Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Overschrijding fluopyram bij slateler

Recall Lollo Rossa in BelgiŽ

Tholen - Op vrijdag 24 februari was er een recall van de slasoort Lollo Rossa uit BelgiŽ. Deze recall werd gemeld door het RASFF portal van de Europese commissie en is vastgesteld op de REO Veiling in kader van haar autocontrolesysteem. Het product bevatte een overschrijding van fluopyram. Het ging om 23 mg/kg - ppm. Gewaarschuwde landen zijn BelgiŽ, Duitsland en Nederland. 

Meteen klanten verwittigd

De vaststelling kwam er na staalname in kader van het autocontrole systeem bij aanvoer op 16 februari. Directeur Productie Rik Decadt meldt dat er twee pallets van dit product verkocht waren, ťťn naar Duitsland en ťťn naar Nederland. "Zodra we het resultaat van het labo binnen kregen op de veiling, hebben we in samenspraak met het FAVV meteen onze klanten verwittigd", geeft hij aan. "Lollo rossa is na de verkoop meestal snel bij de eindgebruiker, dus die communicatie is direct in gang gezet. Er konden geen product meer teruggestuurd worden. Bij enkele kopers werd het product in een afvalcontainer weg gevoerd, bij de andere was het product al verdeeld."

Fluopyram
Volgens Rik kon deze vondst gelukkig geen extreme schade berokkenen. "Het was een overschrijding van fluopyram, waarbij het aandeel per krop boven de wettelijke limiet van deze stof op zat, zo'n 50%. Als we rekening houden met de wettelijke meetonzekerheid van 50 % zou dit zelfs onder de EU-MRL liggen. Maar volgens het PSTI model van het FAVV zou schadelijk zijn voor kinderen. Vandaar de recall via de RASFF, de Europese commissie."

Hoe kon dit gebeuren? "Ondanks een conform vooroogstanalyse die wij in dezelfde serre enkele weken geleden reeds genomen hadden, stelden we deze overschrijding vast. Het was een tijdje donker weer, en het betrof de laatste kleine kropjes Lollo Rossa van 200 gram. In samenspraak met het FAVV wordt deze producent de komende tijd verder opgevolgd. Kwaliteit is altijd onze dagelijkse zorg bij de REO Veiling."

Voor meer informatie:
Rik Decadt              
REO Veiling               
Tel  : 32(0)51/23 12 03           
Fax : 32(0)51/23 12 89
CoŲperatieve Veiling Roeselare cvba
Oostnieuwkerksesteenweg 101
8800 Roeselare
www.reo.be

Publicatiedatum: 1-3-2017
Auteur: Gertrude Snoei
Copyright: www.agf.nl

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: