Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Meer handel mogelijk dankzij koelcontainers

Bananenexport uit Colombia neemt toe

De Colombiaanse fruitsector had in 2016 een goed jaar. Colombiaanse bananen, avocado's en ananas wisten nieuwe markten aan te boren in Europa, waarmee het totale aantal exportbestemmingen is uitgegroeid van 21 naar 33 landen. Juan Camilo Velasquez, de sales manager van Maersk Line Colombia, zei in een interview met El Espectador dat de bananenexport door middel van koelcontainers een sleutelrol speelt voor de exportsector van fruit. Dit segment van de AGF-export had in 2015 nog een marktaandeel van 10%, waarna het in 2016 was uitgegroeid tot 25%.

De reden voor deze toename is omdat bananen niet langer hoeven te worden vervoerd in schepen met speciaal hiervoor uitgeruste ruimtes voor koelopslag. In plaats daarvan kunnen de bananen in koelcontainers met containerschepen worden getransporteerd. Deze schepen hebben een groter concurrerend vermogen wegens de lagere kosten en omdat ze efficiënter zijn.

"Dankzij deze verandering in logistiek hebben we nieuwe bestemmingen voor ons fruit kunnen vinden. De vorige schepen moesten naar grote rijpingscentra in Europa, zoals Antwerpen. Daarvandaan werd het fruit dan naar andere bestemmingen doorgestuurd," legt Velasquez uit. Dankzij de nieuwe voordelen kan Colombia volgens hem beter concurreren met landen die bekend staan om hun bananenexport, zoals Ecuador en Costa Rica.

Vorig jaar begon Colombia met de export naar een groot aantal markten. Maersk alleen al transporteerde zo'n 500 containers per week. De grote volumes maken het fruit een aantrekkelijke optie voor exportbedrijven. "Nu er handelsroutes zijn opgesteld voor koelcontainers, is er nu ook export mogelijk voor andere producten. Dit geldt bijvoorbeeld voor Hass-avocado's en ananas, wat op dit moment in Colombia nog sectoren in opkomst zijn."

De opkomst van avocado's begon toen Colombia vijf jaar geleden avocado's aan ging planten. Drie jaar later begon Colombia met de export van avocado's naar Europa door middel van containers. Ook de ananassector nam snel toe. Colombia ging van 20 containers in 2015 naar 400 containers in het jaar daarop.

De export door middel van containers had een positief resultaat in 2016. Volgens Velasquez had Colombia een totale toename van 4,6%. De export nam toe met 9%, terwijl de import toenam met 2,4%.

"In 2017 gaat de bananenexport toenemen dankzij de nieuwe markten van Philadelphia en de oostkust van de VS. De export van avocado's zal ook toenemen en het gaat waarschijnlijk ook een goed jaar zijn voor de koffiesector. Daarnaast was vorig jaar nog sprake van onzekerheid door belastinghervormingen. Ook is er nu sprake van een vredesproces dat inmiddels is afgerond," zegt Velasquez.

Velasquez schat dat de handel met het buitenland door middel van containers met 3% of 4% toe zal nemen.

Bron: mundomaritimo.cl

Publicatiedatum: 1-3-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: