Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Zuid-Afrikaanse telers bereiden zich voor op nieuwe minimumloon

In Zuid-Afrika bereiden de leden van Agri Eastern Cape zich voor op de invoering van het nieuwe minimumloon per 1 mei 2017. President Jacob Zuma kondigde de verhoging van het minimumloon tijdens zijn jaarlijkse toespraak aan. 

Agri Eastern Cape directeur Doug Stern vertelt dat zijn organisatie zich grote zorgen maakt over het nieuwe uurloon voor de agro-sector, dat Ä1,46 zal bedragen. "Als telers in de Oostkaap willen wij bijdragen aan duurzame werkgelegenheid binnen de sector, die momenteel zwaar te lijden heeft als gevolg van de aanhoudende droogte. Veel telers zullen niet in staat zijn de kosten van deze loonsverhogingen te dragen. Onze vertegenwoordigers hebben met succes onderhandeld over een invoeringsperiode voor onze telers, waarin zij gedurende een periode van twee jaar 90% van het afgesproken minimumloon mogen uitbetalen. De tuinbouwsector is kwetsbaar en het is duidelijk dat deze loonsverhoging een nadelig effect op onze sector heeft."

Hoewel de meerderheid van de Agri EC-leden zich met de veehouderij bezighoudt en weinig personeel in dienst heeft, zal de maatregel volgens Stern verstrekkende gevolgen voor de lokale citrussector hebben, die afhankelijk is van vaste en seizoenskrachten. "De agro-sector in Zuid-Afrika is de grootste werkgever voor ongeschoold personeel. Loonsverhoging wordt in onze sector niet zonder meer beloond met een grotere productiviteit. We zijn daarom met de regering in overleg gegaan over de ontwikkeling van vaardigheden, wat in het belang is van de voedselzekerheid van de gehele Zuid-Afrikaanse bevolking."


Publicatiedatum: 1-3-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: