Aldi Süd voert herkomstbewijs in voor lokale groenten en fruit
De procedure berust op het feit dat grond – afhankelijk van het lokale klimaat, grondwater, neerslag en bemesting - een typische samenstelling aan isotopen vertoont. Dit weerspiegelt zich als een vingerafdruk in de planten die op deze grond groeien. Wanneer de isotopenvingerafdruk van een aardbei overeenstemt met die van de grond, is de aardbei gegarandeerd op deze grond gegroeid.
Aldi Süd werkt bij het aantonen van de herkomst samen met 'bilacon', een Berlijns instituut voor laboratoriumanalyses, levensmiddelhygiëne en procesmanagement. Het instituut identificeert voor Aldi Süd de specifieke isotopenvingerafdruk van de verse producten en vergelijkt deze met de referentiemonsters die bij de producent ter plaatse genomen zijn. Alleen wanneer de monsters overeenstemmen is een product onberispelijk.
Aldi Süd test de methode allereerst bij aardbeien en asperges uit lokale teelt. Ingo: "Dat zijn seizoensproducten waarbij onze klanten bijzonder veel waarde aan de herkomst hechten." In het komende jaar wordt besloten of de methode uitgebreid kan worden naar andere groenten- en fruitproducten uit lokale teelt.