Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tekort aan pootaardappelen remt groei areaal in Noordwest-Europa

Een tekort aan pootaardappelen zal mogelijk de groei van het aardappelareaal remmen. Volgens de NEPG zal de groei van het aardappelareaal dit jaar kleiner zijn dan verwacht. In Nederland, België, Duitsland en Frankrijk is er een groot tekort aan pootaardappelen voor de teelt van aardappelen. Het Verenigd Koninkrijk is het enige NPEG-lid dat niet met tekorten kampt. Verwerkers daarentegen hebben hun capaciteit met 700.000 tot 800.000 ton verhoogd en de contractprijzen voor vroege rassen (levering half juli) zijn met €20 tot €30 per 1000 kilo gestegen, en voor de belangrijkste rassen met €10 tot €15 per 1000 kilo.

Alternatieven
Telers en verwerkers zoeken naar alternatieven zoals hele kleine pootaardappelen (25-28 mm), gesneden pootgoed, het gebruik van alternatieve nieuwe rassen of aardappelen voor de zetmeelproductie. Nieuwe en onbekende rassen zoals Bintje, en oudere rassen zoals Asterix en Desiree zullen worden gepoot. Telers zullen hierbij goed op de risico's moeten letten om de kwaliteit op het gewenste niveau te houden. De meeste pootaardappelen voor verwerking zijn in handen van verwerkers. Hierdoor kunnen zij contracten met telers aangaan die de gecontracteerde aardappelen weer terug leveren. Volgens het NEPG wordt het oogstvolume gebaseerd op de opbrengst per hectare en niet zozeer op het aantal hectare. Als de oogst van volgend jaar gemiddeld is, dan zijn er voldoende aardappelen beschikbaar voor het areaal van vorig jaar.

Huidige voorraden en markt
De komende weken zullen NEPG-landen hun cijfers voor de eerste helft van het seizoen publiceren. Er wordt verwacht dat het totale volume lager zal zijn dan vorig jaar. Dit komt ook tot uitdrukking in de huidige prijzen en de vooruitzichten voor de markt. De grote vraag is hoeveel verliezen er zijn in de aardappelvoorraden en hoe flexibel de verwerkende industrie zal zijn wat betreft de criteria. Voor de stemming op de markt zijn de pootomstandigheden en het tijdstip van de lente van belang. Er is overduidelijk veel vraag naar goede kwaliteit bewaaraardappelen en nieuwe aardappelen in juli. De hoge prijzen van pootaardappelen zijn van directe invloed op de kostprijs van de aardappelteelt.

Publicatiedatum: