Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht wereldmarkt meloenen en watermeloenen

De aanvoer van meloenen op het noordelijk halfrond is momenteel van het zuidelijk halfrond. Vooral Latijns-Amerika heeft een dominante positie op de markt. De aanvoer is grillig. Spaanse telers zien het Braziliaans volume afnemen, terwijl België juist overspoel werd door de meloenen en de Nederlandse importeurs vrezen dat de vertraagde aanvoer uit Costa Rica straks allemaal tegelijk aan de markt komt. De Amerikaanse en Chinese handel maakt zich minder zorgen. De markten zijn stabiel. Australië zet in op seizoen verlenging en ook de internationale markt lonkt. In Zuid-Afrika dreigt een overschot nadat veel telers in de watermeloenenteelt stapten als gevolg van het succesvolle voorgaande seizoen.

Siciliaanse telers halen opgelucht adem
In de regio Licata op Sicilië, dat bekend staat om de Red Falcon Cantaloupe meloenen, blijken de preventieve maatregelen om virussen te voorkomen effectief. Niet-geweven afdekkingen en anti-insectennetten blijken succesvolle maatregelen om de verspreiding van de whitefly tegen te gaan. Na zorgen in december en januari is de situatie nu verbeterd. Het fruit heeft de maat van een sinaasappel en de oogst staat gepland voor april.

Op de groothandelsmarkten zijn meloenen uit Brazilië en Marokko beschikbaar. De prijzen variëren naar gelang verpakking, land van herkomst en variëteit. Braziliaanse netmeloenen kosten 1,90 euro per kilo. Marokkaanse netmeloenen, maat 5/6, brengen 2,90 euro per kilo op. De Charentais, uit verschillende landen, verpakt per 4 stuks, brengen 4 euro per kilo op. De Braziliaanse gele meloenen, per 6 verpakt, hebben een prijs van 95 cent per kilo.



Spanje: stijgende prijzen, dip in aanvoer
De Braziliaanse Piel de Sapo meloenen maken de dienst uit op de Spaanse markt. Dit is de meest geconsumeerde meloen in Spanje en Brazilië is één van de weinige landen in Latijns-Amerika waar de meloen geteeld kan worden. In de zomermaanden is de watermeloen ook in trek, maar daarvoor is de aanvoer vooral lokaal. Vroeg in het seizoen, maart en april, is er ruimte voor import uit Senegal, waar Spaanse bedrijven investeren.
Tijdens het Braziliaanse seizoen was het weer gunstig. Hevige regen doet de productie nu dalen en de prijzen stijgen snel na een impasse in januari. In de afgelopen 15 dagen is de aanvoer 40% gedaald en de vraag is gestegen.
De Spaanse veredelaars maken overuren omdat de telers begonnen zijn met de aanplant. In de laatste twee jaar verruilden telers de meloenen voor watermeloenen, die meer in het laatje brachten. Hoe dat dit jaar uitpakt is nog onzeker.

Frankrijk importeert uit Afrika
De eerste meloenen uit Senegal en Marokko zijn beschikbaar op de Franse markt. De aanvoer bestaat vooral uit Charentais tegen een prijs van 2,80 euro.

Nederland: Costa Ricaanse aanvoer vertraagd. Komt straks alles tegelijk binnen?
De meloenenmarkt heeft momenteel te maken met vertragingen van de Costa Ricaanse aanvoer als gevolg van het slechte weer. Daardoor zijn met name de water- en Cantaloupe-meloenen beperkt beschikbaar. Honduras heeft voldoende aanvoer van Galia, maar kan met Cantaloupe-meloenen het gat niet opvullen. Brazilië stuurt nog steeds gele meloenen, wat voor overlap zorgt met de Costa Ricaanse. De prijs van gele meloenen is met 9 euro nog redelijk, maar vanwege de grote volumes ligt de verkoop niet op een al te hoog niveau. Galia-meloenen zijn er voldoende vanuit Honduras, al valt die kwaliteit een beetje tegen. Ook komt de prijs (nu 5-6 euro) niet echt van de grond. Importeurs verwachten binnen een paar weken wel paniek op de markt als door de vertragingen al het fruit tegelijkertijd op de Europese markt arriveert.

België overstroomt met meloenen
Brazilië stuurde een te groot volume meloenen naar de Belgische markt. dat kon de markt niet verwerken, dus daalde de prijzen. Een importeur rekent voor dat de Europese markt ongeveer 100 containers per week aan kan, maar enkele weken kwamen er tot 180 containers binnen. "Natuurlijk kan de consumptie soms wat stijgen of dalen, maar dat is minimaal. Niet met tientallen containers tegelijk." Prijstechnisch viel het tegen. Watermeloenenprijzen stonden lange tijd van het seizoen op 60 cent, nu loopt de prijs op tot 1,30 euro. Een nodige prijsverhoging, want een groot deel van het seizoen werd er geld verloren op de handel. Ook de prijzen voor Canteloupe viel tegen, net als de gele en de groene meloenen. Alleen de Charentais ging redelijk goed. Naast Brazilië zijn Honduras en Guatemala aan de markt.

Noren willen watermeloenen, maar alleen in de zomer
Door het koude weer is er nauwelijks vraag naar meloenen. De onbetwiste favoriet van de Noorse consument is volgens een handelaar de watermeloen. De vraag naar andere meloenen en de kleinere variëteiten is ook in het hoogseizoen (de zomermaanden) beperkt, legt een importeur uit. Vooral de Spaanse watermeloenen zijn in trek tijdens het seizoen, tussen mei en september. Op dit moment verloopt het importseizoen uit Ecuador zonder ongeregeldheden.

Israëlische telers verliezen geld
De telers maken hun plannen voor het volgende seizoen. Daarmee worden de telers voor moeilijke beslissingen gesteld nadat vorig jaar een moeilijk jaar was op de binnenlandse markt. het grootse deel van de meloenen wordt op de lokale markt gebracht. In de zomermaanden is de vraag hoog. In de laatste jaren, en zeker afgelopen jaar, werd de binnenlandse markt overspoeld door meloenen, wat de prijzen daalden en er een minimale winst gehaald werd door de telers.
Het land telt grofweg 2.500 hectare meloenenteelt met een gemiddelde productie van 75.000 ton. Daarnaast werden er kleine volumes ingevoerd voorafgaand aan het binnenlands seizoen. In totaal wordt er zo'n 60.000 ton op de lokale markt gebracht, dat is meer dan er vraag is. Als gevolg liggen de prijzen rond de euro per kilo, wat in de meeste gevallen nauwelijks voldoende is om de productiekosten te dekken.
Export is lucratief, maar in verhouding is een klein volume geschikt voor de export. De export kan het verlies op de binnenlandse markt voor de meeste telers dan ook niet compenseren. De Israëlische meloenen hebben een kleine ruimte op de Europese markt tussen het Spaanse en Braziliaanse seizoen.

Chinese prijzen pieken na stormen
In de wintermaanden komt de aanvoer van meloenen van Hainan, een tropisch eiland in het zuiden van het land. De prijzen stijgen de laatste weken en zullen naar verwachting een piek bereiken. Oorzaak van de gestegen prijzen is de schade door tyfoons in de tweede helft van het jaar. de stormen beschadigden de oogst. Telers hebben echter geïnvesteerd in nieuwe aanplant, dus naar verwachting zal de prijs in de komende maanden dalen als de productie weer op gang komt. Daarnaast is er in de wintermaanden import van watermeloenen uit zuidelijke buurlanden. Het grootste deel van die transporten gaat over land. In de zomermaanden worden de meloenen in alle grote agrarische provincies van het land geteeld. Dan gaat het om provincies als Shandong, Shaanxi, Henan en Shanxi. Watermeloenen zijn populair, net als verschillende variëteiten Musk-meloenen.

Australië: seizoensverlenging en export
De situatie in het enorme land valt in twee delen uiteen. In Queensland, in het oosten, is het extreem heet. In het westen is het nat. Een handelaar en teler uit Hamel uit het westen vertelt dat na de natte start van het seizoen de markt opkrabbelt. Hoewel het nog vroeg in het seizoen is en ondanks de natte start, lijkt het een goed seizoen te worden. Een teler vertelt te onderzoeken of de meloenenteelt verder naar het noorden mogelijk is. daarmee kan hij het seizoen verlengen. Als de teelt in de regio Carnarvon aanslaat, kan de handelaar een jaarrond programma van meloenen aanbieden. Hamel heeft een seizoen van januari tot mei, de andere maanden kan Carnarvon aan de markt zijn.
Op de binnenlandse markt neemt het aanbod toe, daarom kijkt de handel ook vaker naar de export. Japan opende dit seizoen de markt voor Australische meloenen.

Stabiele markt VS
Op dit moment is er aanvoer uit Centraal-Amerika, vooral uit Guatemala, Honduras en in mindere mate uit Costa Rica. De aanvoer van deze meloenen loopt doorgaans van november tot eind april. Van mei tot november is er binnenlands product beschikbaar. De binnenlandse teelt is te vinden in Californië en Arizona.

Het wintermeloenenprogramma verloopt stabiel. De volumes zijn kleiner dan in de zomermaanden, wanneer de markt traditioneel goed is. voor de import is het aan de oostkust goedkoper om te importeren uit Honduras dan uit Mexico. Exporteurs uit Mexico kijken dan ook vooral naar de westkust om afzet te vinden voor de meloenen.

Zuid-Afrika: overaanbod dreigt na goed jaar
Accurate cijfers over de meloenenmarkt zijn er niet, die worden niet bijgehouden. Naar schatting wordt er via Tshwane Fresh Produce Market jaarlijks 2 miljoen meloenen verhandeld, maar in dat cijfer zijn niet de directe leveringen aan supermarkten en handel via andere markten meegenomen. Watermeloenen worden veel verkocht via straatverkopers die op de eerder genoemde handelsmarkt goed zijn voor 40% van de afzet.

Het seizoen start midden september in het noorden van het land, nabij de grens met Botswana en Zimbabwe. Watermeloenen uit Vrijstaat, Westkaap en Oostkaap zijn tussen midden december en februari aan de markt. het seizoen eindigt rond april.
De prijzen waren uitzonderlijk hoog vorig jaar als gevolg van de droogte. De kwaliteit van de watermeloenen was goed, want door de droge omstandigheden kregen ziektes geen kans. Het seizoen was onnatuurlijk lang en de vraag was hoog. Door die aantrekkelijke markt stapten veel telers in de watermeloenenmarkt. Dit jaar wordt een groot volume verwacht. Sinds de kerstdagen heeft het echter geregend, waardoor de ziektedruk toeneemt en de vraag daalt. Dit jaar wordt een overaanbod verwacht met lagere prijzen dan vorig jaar.