Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Tom Deckers, PC Fruit:

"Belgische fruitteelt tot nu toe goed weggekomen met problemen bacterievuur"

Tholen - Belgische perentelers zijn deze week opgeschrikt door bacterievuur, in de volksmond ook wel perenvuur genoemd. Met name in Wellen waren er verschillende gevallen. Volgens Tom Deckers, onderzoeker bij pcfruit zijn er regio's waar er in 2016 meer bacterievuur-infecties zijn geweest dan normaal het geval is. "Of dat in 2017 tot meer gevallen zal leiden, is moeilijk te voorspellen."

Ziekte voor blijven
Hij geeft aan dat alles afhangt van de infectie-omstandigheden tijdens de bloei. "Het gaat om het al dan niet aanwezig zijn van nachtvorst tijdens de bloeiperiode want dan is het infectierisico in de boomgaard quasi nul. Ook de aanwezigheid van overwinteringskankers op aangetaste waardplanten is zo'n omstandigheid." Volgens Tom zijn de Belgische appel- en perentelers tot nu toe 'relatief goed weggekomen' met de problemen van bacterievuur. Toch blijft het wel belangrijk om de infectie haarden in en rond de fruitbedrijven op te sporen en ze grondig te verwijderen. Alleen op deze manier blijven wij de ziekte voor."



2016: Infectiedruk minder bij Conference
Tom blikt terug naar vorig jaar: "In 2016 hebben wij in Belgiƫ bacterievuurproblemen gehad vooral op laatbloeiende appelrassen zoals Court Pendu en Wellant. Daarnaast ook op meidoorn. De infectie-omstandigheden tijdens de bloei van deze waardplanten waren gunstig." Momenteel is het probleem in Wellen wel wat groter dan in andere regio's van Zuid-Limburg. "Die oorzaak is te zoeken bij de zware storm in juni van vorig jaar. We hebben in 2016 in het productiegebied rond Wellen de zware storm gehad op 23 juni met veel hagel- en windschade. Deze omstandigheden hebben in de getroffen gebieden ook een hogere bacterievuurdruk gegeven. Bij de Conference-peer was de infectiedruk in 2016 duidelijk minder", besluit hij.

Voor meer informatie:
Tom Deckers
pcfruit
Fruittuinweg 1
3800 Sint-Truiden (Kerkom)
Tel: +32 (0)11 69 70 80
tom.deckers@pcfruit.be
www.pcfruit.be