Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Carel Bouma, aardappelteler:

"Biologische aardappelteelt is topsport"

Carel Bouma heeft samen met zijn vrouw een biologisch teeltbedrijf in Biddinghuizen. Daar telen zij op 72 hectare biologische groenten en aardappelen, te weten de twee vastkokende aardappelrassen Agria en Carolus. "De Carolus is goed bestand tegen de aardappelziekte. De komst van deze nieuwe rassen is erg belangrijk voor de biologische teelt. Wij doen daar graag aan mee en hebben een proefveld met 1.000 verschillende soorten aardappelen", licht Carel toe.



"Biologische aardappelen worden niet gepusht door kunstmatige voeding. Daardoor groeien ze langzamer en is de kans op ziektes kleiner. Ik vergelijk het met topsport. Een topsporter die in een kortere tijd veel moet presteren, heeft meer kans op blessures." Maar de blessures komen soms ook van buitenaf. Het is daarom zaak om creatief om te gaan met de beschikbare middelen. "We hebben roofvogelpalen geplaatst ter bevordering van de jacht op muizen", vertelt de teler.

De eerste aardappelen worden in augustus verwacht. Carel: "Eerst moet het loof eraf. Zo voorkom je beschadiging van de aardappelen bij het rooien. Bij biologische akkerbouw wordt het loof gebrand in plaats van doodgespoten. Het voordeel daarvan is dat je een gelijkmatige afrijping krijgt van de aardappel. Dat bevordert de smaak."

Naast aardappelen verbouwt Carel nog andere producten: uien, knoflook, suikermaïs, peen en graan. "Het verbouwen van verschillende gewassen houdt de bodem gezond. Onze biologische mest halen we bij de biologische melkveehouderij verderop. De boer krijgt in ruil daarvoor rest-aardappelen als voer voor zijn koeien. Zo is het kringetje mooi rond."

Bron: Ontdekbio.nl
Publicatiedatum: