Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Kees Havenaar, Frutas Luna: "Beter duur dan niet te koop"

"Leuke winter Spaanse kasgroenten"

Tholen - "Het is me een tijd geweest. Wat een prijzen", zo blikt Kees Havenaar van Frutas Luna terug op de extreme situatie met Spaanse kasgroenten aan het begin van het jaar. "Al met al was het een leuke winter. Ik zeg altijd maar: beter duur dan niet te koop. Voor de meeste producten worden nu eindelijk 'normale' prijzen gerealiseerd voor de tijd van het jaar."

Paprika's
"Voor de paprika's ontbreken in het algemeen de kilo's per vierkante meter. Die worden geschat rond de 2 kilo. Ik denk dat het seizoen eerder afgelopen is dan normaal. Groen is momenteel het 'stiefkindje'. Veel telers plukken schoon om meloenen te zetten - die trouwens best wel vroeg gaan komen - en ook de aanwezige Hollandse groene paprika's werken niet mee", vertelt Kees. "Wat betreft rode en gele ligt het toch anders. Ik zie in maart best wel een tekort aan deze kleuren ontstaan. Of de prijs daardoor verder omhoog gaat, is nog de vraag. Veel mensen zijn de hoge prijzen een beetje beu. Qua kwaliteit gaat het nog goed, trips is nog niet echt aanwezig, maar zodra de temperaturen gaan stijgen wordt het oppassen."

Tomaten / komkommers
"Na een schaarste zijn er nu volop tomaten. Wat je wel gaat zien is dat er steeds meer kleine maten komen. Ik verwacht veel M en tros en in losse en pruimtomaten veel maat MM. Ook hier is de kwaliteit nog prima. Na medio april moeten we wel op gaan letten", concludeert Kees. "Voor komkommers is het een goed jaar, maar ook hier ontbreken de kilo's. Veel mensen die in de programma's zitten, knijpen hem wel. Er zijn geen aantallen en de kwaliteit gaat langzaam achteruit. Binnenkort heeft Nederland het heft weer in handen en zullen veel supers overgaan."


 
Aubergines
Ook op de auberginemarkt blikt Kees met voldoening terug. "Wat een feest was dat zeg met een prijs van 24 euro voor een bak aubergines. Inmiddels zijn we naar een stabiele prijs gegaan. Veel landen die afhaakten voor dat supergeld, stappen nu weer in. De laatste week was de vraag goed. Nu komen er steeds meer aantallen. De oogst gaat nog wel door tot half juni. De kwaliteit is super, omdat de telers - net als in de tomaten - de planten goed verzorgd hebben. Dat kon met die hoge prijzen en daar plukken we nu letterlijk de goede vruchten van!"

Courgettes
Last but not least, de courgettes. "Ook als een feestje. Ze waren gewoon niet te krijgen, althans niet genoeg. Die situatie is nu voorbij en wat nieuw is aangeplant, is nu te oogsten. Ook met courgettes zie ik voorlopig geen gekke dingen gebeuren, al weet je dat nooit bij courgettes. Zo stijgen ze met 1 euro per kilo en zo zakt het weer. Het blijft een wispelturig product", besluit Kees.

Voor meer informatie :
Frutas Luna import/export S.L.
Avda. De sabinal, 253
04740 Roquetas de Mar (Almería)
Tel: 0034-950178653
Mov: 0034-670916286
kees@frutasluna.com
www.frutasluna.com