"Het is de laatste weken erg warm geweest maar dit heeft geen gevolgen voor de finger limes aangezien ons bedrijf hooggelegen is. Aan de kust zal men wel hinder ondervinden. Mogelijk krijgen we wat regen maar ook dat is geen probleem. We kunnen echter niet oogsten in de regen en zullen moeten wachten tot het droog is voordat we verder kunnen gaan met plukken."
"In de tien jaar dat we finger limes telen, zijn we nog nooit een fruitvlieg tegengekomen. We zijn er dan ook zeker van dat het onderzoek positief voor ons zal uitpakken. Hierna kunnen we onze verse finger limes naar Japan, de Verenigde Staten en China exporteren en ook naar Zuid-Korea en Thailand," legt Ian uit. "Het betreden van deze markten zou een enorme stap vooruit betekenen. Het onderzoek zal zo'n 12 maanden in beslag nemen, waarna de Australische regering de onderhandelingen met buitenlandse regeringen kan starten om de import van finger limes mogelijk te maken. Waarschijnlijk kunnen we pas vanaf seizoen 2019 starten met de export naar deze markten."
Momenteel worden er diepvries finger limes naar Japan en Nieuw-Zeeland geëxporteerd en verse naar Singapore, Hong Kong en Europa. De vraag op de Australische markt is eveneens goed. "We werken aan het vergroten van onze productie omdat de wereldwijde vraag naar finger limes jaarlijks verdubbelt. De finger lime doet er 3 tot 4 jaar over voordat hij commerciële volumes oplevert. Bovendien bestaat er bij de kwekerij een wachtlijst van 6 maanden voor nieuwe bomen," vervolgt Ian.
"Consumenten weten steeds beter hoe ze finger limes kunnen gebruiken en zijn het product gaan waarderen. Toen René Redpezi vorig jaar een pop-up restaurant in Sidney opende, vertelde hij dat de finger limes het beste Australische product was waar hij ooit mee gewerkt had en deze boodschap hebben mensen van over de hele wereld meegekregen."
Voor meer informatie:
Ian Douglas
The Lime Caviar Company
Tel: +61 7 5544 1232 or +61 417373073
Email: info@limecaviar.net