Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
AustraliŽ verwacht groeiende markt voor finger limes

De vooruitzichten voor het Australische fingerlime seizoen zijn uitstekend en er wordt een goede oogst verwacht. De volumes groeien gestaag en de vraag wordt steeds sterker.

"We hebben onze productie flink verhoogd en de volumes zijn jaarlijks verdubbeld," vertelt Ian Douglas van de Lime Caviar Company. "Het is nog te vroeg om te voorspellen wat de productie dit jaar zal zijn maar we denken dat het volume zal verdubbelen ten opzichte van vorig jaar." Ian en zijn vrouw Margie telen finger limes in Zuid-Oost Queensland, een tropische regio waar de plant een inheemse soort is.  "Het is de laatste weken erg warm geweest maar dit heeft geen gevolgen voor de finger limes aangezien ons bedrijf hooggelegen is. Aan de kust zal men wel hinder ondervinden. Mogelijk krijgen we wat regen maar ook dat is geen probleem. We kunnen echter niet oogsten in de regen en zullen moeten wachten tot het droog is voordat we verder kunnen gaan met plukken."

De export verloopt goed. Er is onlangs een vracht naar ItaliŽ geŽxporteerd en deze week wordt er ook een vracht naar Frankrijk verzonden. De Verenigde Staten, China en Japan hanteren fytosanitaire beperkingen voor de import van Australische finger limes omdat het citrus is en dus mogelijk een risico op fruitvliegen met zich meebrengt. De Australische regering en de deelregering van Queensland zullen binnenkort een onderzoek laten uitvoeren om aan te tonen dat fruitvliegen geen probleem vormen voor deze categorie. Volgens Ian is het onderzoek grotendeels te danken aan het intensieve lobbyen van de Lime Caviar Company.

"In de tien jaar dat we finger limes telen, zijn we nog nooit een fruitvlieg tegengekomen. We zijn er dan ook zeker van dat het onderzoek positief voor ons zal uitpakken. Hierna kunnen we onze verse finger limes naar Japan, de Verenigde Staten en China exporteren en ook naar Zuid-Korea en Thailand," legt Ian uit. "Het betreden van deze markten zou een enorme stap vooruit betekenen. Het onderzoek zal zo'n 12 maanden in beslag nemen, waarna de Australische regering de onderhandelingen met buitenlandse regeringen kan starten om de import van finger limes mogelijk te maken. Waarschijnlijk kunnen we pas vanaf seizoen 2019 starten met de export naar deze markten."Momenteel worden er diepvries finger limes naar Japan en Nieuw-Zeeland geŽxporteerd en verse naar Singapore, Hong Kong en Europa. De vraag op de Australische markt is eveneens goed. "We werken aan het vergroten van onze productie omdat de wereldwijde vraag naar finger limes jaarlijks verdubbelt. De finger lime doet er 3 tot 4 jaar over voordat hij commerciŽle volumes oplevert. Bovendien bestaat er bij de kwekerij een wachtlijst van 6 maanden voor nieuwe bomen," vervolgt Ian.
 
"Het is een forse investering maar we zijn er van overtuigd dat de vraag de komende tien jaar zal blijven groeien. Om deze reden zijn telers in ItaliŽ, de Verenigde Staten en IsraŽl ook begonnen met de teelt van finger limes." Ooit werd deze fruitsoort alleen door koks gebruikt maar inmiddels is het voor de Australische consument een vertrouwd product geworden en ook in Frankrijk groeit de bekendheid. Ian vertelt dat de partij die onlangs naar Frankrijk is verzonden, bestemd is voor de duurdere retailketens.

"Consumenten weten steeds beter hoe ze finger limes kunnen gebruiken en zijn het product gaan waarderen. Toen Renť Redpezi vorig jaar een pop-up restaurant in Sidney opende, vertelde hij dat de finger limes het beste Australische product was waar hij ooit mee gewerkt had en deze boodschap hebben mensen van over de hele wereld meegekregen."

Voor meer informatie:
Ian Douglas
The Lime Caviar Company
Tel: +61 7 5544 1232 or +61 417373073
Email: info@limecaviar.net


Publicatiedatum: 23-2-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: