Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Griekse kiwisector kijkt naar verre oosten voor nieuwe markten

Hoge rentes remmen Griekse investeringen

Tholen - De Italiaanse telers klagen over de Griekse concurrentie. De goedkopere Griekse kiwi's zouden de markt voor verstoren. Volgens de Griekse Katerina Katri van kiwi coöperatie ASEA ARTAS speelt er meer. "Italiaanse telers hebben grote problemen in de teelt, maar ze zijn beter georganiseerd in marketing en verpakkingen. Griekse kiwi's zijn veiliger, omdat er minder gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen gebruikt worden. Persoonlijk vind ik de Griekse kiwi's lekkerder."


Katerina Katri op de Fruit Logistica.

Dat de Italiaanse kiwisector een probleem heeft met ziektes is bekend. PSA treft de sector en decimeert de oogst in het land. "Ze hebben veel gewasbeschermingsmiddelen nodig om in bedrijf te blijven," vertelt Katerina. Toch kijken de Grieken wel met enige jaloezie naar de Italiaanse sector. Op het gebied van verpakkingen en marketing hebben de Italianen meer ervaring. "Het zou goed zijn voor de Griekse telers als wij dat ook voor elkaar krijgen. We spannen ons in om binnen de Griekse kiwisector samen te werken." De hogere prijzen die voor de Italiaanse kiwi's worden betaald, spreken de Grieken ook aan.



Kleine bedrijven
Vorig jaar telde ASEA ARTAS nog 30 aangesloten telers. Dit jaar is dat aantal meer dan verdubbeld tot 61. Het bedrijf, gevestigd in het westen van Griekenland, is in 1987 opgericht. Jaarlijks verhandeld het bedrijf rond de 3.000 ton Hayward kiwi's en 150 tot 200 ton Gold-rassen. "We weten precies wat we in opslag hebben en organiseren de verkoop in overeenstemming met kwaliteit en onderhoud." Het seizoen loopt van eind oktober tot mei. Dit jaar eindigt het seizoen eerder, naar verwachting al eind februari. Vanaf dat moment is Italië alleen aan de markt en kunnen die exporteurs profiteren van de situatie.



"We hebben helaas te weinig lage temperaturen gehad in de winter, wat essentieel is voor de productie van de kiwiplant, en regen en harde wind in de bloesemperiode," vertelt Katerina. De kiwi-oogst is daardoor iets kleiner. Katerina begeleidt de telers en selecteert bijvoorbeeld vroeg in het seizoen al de onverkoopbare producten. Dat het veelal kleine telers zijn met een areaal tussen de één en twee hectare maakt haar werk niet altijd makkelijk. "Het grote voordeel van ASEA is dat we de kiwi's niet inkopen, maar zelf de kiwi's telen en de teelt jaarrond monitoren om een goede kwaliteit te waarborgen."

Weinig investeringen
De totale Griekse kiwiproductie komt uit rond de 160.000 ton. op het gebied van opslag kan er nog veel verbeteren. "Er is te weinig capaciteit, daar ligt veel potentie. Financiering krijgen is echter heel moeilijk." Hoewel de economie in Griekenland zich lijkt te stabiliseren, blijft het een zorgenkindje van de EU. Dat resulteert in een torenhoge rente op leningen van 11 procent. Investeren is met een dergelijke hoge rente vrijwel onmogelijk.

Dat moeilijke investeringsklimaat heeft ook haar weerslag op onderzoeken naar nieuwe rassen. Waar Spanje en Italië veel investeren in rasontwikkeling, staat dat in Griekenland vrijwel stil. "We moeten meer investeren in nieuwe rassen," betoogt Katerina. Hoewel er bijvoorbeeld een goede markt is voor de gele kiwi's, kunnen de telers alleen de Zorelli-variëteit telen. "De kleur en smaak zijn aantrekkelijker en de prijzen zijn beter voor de teler," somt Katerina een paar voordelen op.

Lichtpuntjes voor Griekse kiwi
Toch ziet Katerina ook een positieve ontwikkeling. "Jongeren kiezen vaker voor werk in de landbouw. Die werken samen in coöperaties en dat is beter voor de kiwi's. De jongeren kijken met een heel andere blik naar de bedrijfsvoering. Volgend jaar hebben we een betere positie."



Ook het klimaat levert voordelen op, betoogt Katerina. "We hoeven nauwelijks gewasbeschermingsmiddelen of kunstmest te gebruiken. De bodem is ideaal en de weersomstandigheden zijn gunstig." Het westen van Griekenland kenmerkt zich door een koude winter met een warme, droge zomer. "De kiwi's van ASEA zijn niet biologisch, ondanks dat we geen gewasbeschermingsmiddelen gebruiken, maar we gebruiken wel meststoffen." Dit jaar werden de eerste kiwi's vermarkt die wel het label biologisch mochten dragen. De coöperatie heeft 300 ton te vermarkten. "Dat was goed nieuws voor ons."



De binnenlandse markt voor de kiwi's is klein. Slechts drie procent van de oogst vermarkt ASEA binnen de landsgrenzen. Belangrijke exportlanden binnen Europa zijn Polen, Duitsland, Litouwen en Spanje. "Europa is een goede markt, maar we zien ook dat de export naar de Verenigde Arabische Emiraten, Indonesië, China en Libanon het goed doet." Die markten moeten ook het verlies van de Russische markt opvangen. Tot de boycot in 2014 werd afgekondigd door de Russen, was het land goed voor 70 procent van de Griekse kiwi-export.

Meer informatie:
ASEA ARTAS
Katerina Katri
+30 6980850402
artakiwi@otonet.gr
www.aseaartas.gr