Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Exportvolumes groter dan vorig jaar

Zuid-Afrikaans druivenseizoen verloopt volgens verwachting

In de regio's Oranjerivier en Noordelijke provincie is de druivenoogst voltooid. In de Westkaap is de pluk van witte rassen achter de rug en worden nu de rode en blauwe rassen geplukt. 

Volgens de South African Table Grape Industry werden er tot aan week zes ruim 50 miljoen dozen van 4,5 kilo geoogst. Tot aan week zeven werden er al 46,3 miljoen dozen geëxporteerd, waarvan de helft voor de EU bestemd was, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk. De export is dus gestegen ten opzichte van het voorgaande jaar. Een volledig overzicht is in de onderstaande tabel weergegeven.

Abie Loubser, van AS Viljoen Boerdery in Hexrivier, legt uit dat de oogst gemiddeld is als gevolg van de droge winter. Op het bedrijf, dat over een druivenareaal van 600 tot 700 hectare beschikt, worden momenteel de pitloze rassen Crimson, Autumn Royal, Melody en Allison geplukt. De pluk van Dauphine en Barlinka , met pit, moet nog aanvangen. "Rassen met pitten worden op slechts 10% van ons areaal geteeld. Voor rode en blauwe rassen waren de weersomstandigheden gunstig. Door de grote verschillen in dag- en nachttemperaturen is de kleurontwikkeling goed."

Het bedrijf produceert voornamelijk voor de export. Loubster legt uit dat dat de Zuid-Afrikaanse sector geen prijzendruk op de Europese markt ervaart als gevolg van de grote volumes Indiase druiven (veelal van het witte pitloze ras Thompson). "Gelukkig is er geen overlap met het op de markt komen van onze pitloze witte druiven."



In Denau, wordt Red Globe geplukt, terwijl de Crimson oogst al voor 50% voltooid is. Crimson is het voornaamste ras op Denau Boerdery. Directeur Fanie Naudé vertelt dat de druiven een goede kleuring hebben en ook de volumes, hoofdzakelijk bestemd voor de export naar het Verenigd Koninkrijk en de EU, stemmen tevreden. Het bedrijf produceert jaarlijks gemiddeld 850.000 dozen en beschikt over een areaal van 90 hectare.

Gezien de voorkeur voor pitloze rassen wordt het Zuid-Afrikaanse ras Dauphine voor het laatst geteeld. Dit druivenras met pit is een 'bedreigde soort' aan het worden in de Zuid-Afrikaanse sector.




 

Bron: SATGI

Voor meer informatie:
Clayton Swart
South African Table Grape Industry
Tel: +27 (0) 21 863 0366 

Abie Loubser
AS Viljoen Boerdery
Tel: +27 23 354 8713

Fanie Naudé
Denau
Tel: +27 23 357 9727
Publicatiedatum: