Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
United Exports hoopt productie dit jaar te verdubbelen

Flinke groei Zuid-Afrikaanse blauwebessensector

Dankzij de sterke vraag uit het Verenigd koninkrijk en de EU en de toenemende belangstelling op de binnenlandse markt, maakt de Zuid-Afrikaanse blauwebessensector een periode van forse groei door. De groei wordt versterkt door een soortgelijke ontwikkeling in Australië waar veel van de nieuwe rassen voor de Zuid-Afrikaanse sector werden ontwikkeld. 

De sector wordt gedomineerd door drie bedrijven: Berryworld South Africa, United Exports en Haygrove SA, een dochteronderneming van het Britse Haygrove.
Ieder bedrijf teelt zijn eigen gepatenteerde rassen, waarbij de focus ligt op rassen die weinig koude uren behoeven.
Berryworld is licentiehouder van de Amerikaanse rassen Snowchaser en Jewel en een aantal nieuwe Australische rassen.

United Export heeft geïnvesteerd in het Australische Early Blue veredelingsprogramma, dat verantwoordelijk is voor de OzBlu serie. Deze rassen zijn gebaseerd op de Southern Highbush blauwe bes, een wintergroene struik. Het bedrijf produceert wereldwijd bessen (Chili, Peru, VS, Marokko) en in Zuid-Afrika, in de traditionele teeltgebieden en in nieuwe regio's zoals Gauteng, Limpopo en Noordwestelijke Provincie. United Export produceert al 15 jaar steenfruit, citrus en druiven en de blauwebessentelers van het bedrijf zijn uit dit telersbestand afkomstig.





"Door de productie te spreiden, is United Exports in staat jaarrond blauwe bessen te telen in Zuid-Afrika," legt directeur Roger Horak uit. "De productie is drastisch gestegen als gevolg van de grote vraag. Op de binnenlandse markt is de groei fenomenaal en we hopen deze markt verder te ontwikkelen met ons OzBlu merk. Onze rassen zijn gedurende het jaar hetzelfde zodat de consument kan rekenen op een constante kwaliteit."

Horak voegt er aan toe dat men wil dat Zuid-Afrikaanse consumenten OzBlu gaan associëren met smaakvolle, zoete bessen aangezien het product nieuw is en ook redelijk prijzig. "De nieuwe rassen hebben een betere smaak en hoger suikergehalte. Voorheen waren bessen vaak zacht, melig en zuur van smaak." Het bedrijf verwacht zijn productie dit jaar te verdubbelen met de aanplant van 1.000 hectare, waarmee het totale areaal 2.000 hectare zal bedragen. Door de grotere productie hoopt men de lokale blauwebessenprijs de komende jaren omlaag te brengen. Er wordt beweerd dat blauwe bessen nu zijn, wat avocado's 35 jaar geleden waren. In drie decennia ontwikkelde deze exoot zich van een niche tot een alledaags product.


United Exports produceert jaarlijks zo'n 2.500 ton, twee derde van de nieuwe bessenproductie in het noorden van het land. De pluk begint in het warme noorden en verplaatst zich vervolgens richting het zuiden, met een piek in augustus/september. In 2013 werden de eerste struiken aangeplant en het jaar daarop werden de eerste volumes naar het Verenigd Koninkrijk geëxporteerd (de grootste markt). Horak verwacht dat de wereldwijde vraag met 25% tot 30% zal stijgen.
 





Voor meer informatie:
United Exports
Tel: +27 21 851 1618
Publicatiedatum: