Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
uit Nederland, België, Duitsland en Frankrijk.

Brazilië voert toch anti-dumping taks in op aardappelproducten

Woensdag heeft de Braziliaanse overheid besloten een anti-dumping heffing op te leggen voor importfrites en –aardappelproducten uit Nederland, België, Duitsland en Frankrijk. In de resolutie staat nog niets over de percentages die er per leverancier worden opgelegd en voor welke periode deze gelden. Feit is dat Brazilië het advies van het DECOM onderzoek heeft overgenomen.

Het antidumping onderzoek startte na een klacht van een lokale Braziliaanse aardappelverwerker. Volgens dit bedrijf werden enorme volumes goedkope diepgevroren aardappelproducten vanuit West-Europa ingevoerd in het land in de periode van juli 2014 tot juni 2015. De Wereldhandelsorganisatie (WTO) voorziet in een antidumping procedure wanneer een overheid bedrijven ervan verdenkt dat de verkoopprijs van de producten in dat land lager liggen dan de verkoopprijs die de bedrijven hanteren in hun land van oorsprong.

De impact voor de Nederlandse en de Belgische aardappelverwerkende industrie is niet min. In de periode december 2014 tot november 2015 exporteerde Nederland 83.000 ton aardappelproducten naar Brazilië, omgerekend in tonnen aardappelen gaat het om 166.000 ton. België voerde in 2014 ruim 71.000 ton aardappelproducten uit naar het land, goed voor 142.000 ton aardappelen. In beide landen wordt dan ook alles gedaan om via diplomatieke weg de beslissing van Brazilië nog ongedaan te maken.

Bron: Boerenbusiness/Vilt
Publicatiedatum: