Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Britse blauwebessentelers geholpen met slimme thermische IR-folie

De nieuwe 'Sunmaster Cool film' van XL Horticulture is genomineerd voor een Grower of the Year Award in de categorie beste nieuwe product of dienst. De gepatenteerde, 7-laagse diffuse tunnelfolie van polyethyleen is genomineerd om zijn IR-reflecterende hoge lichtdoorlatendheid en anticondens eigenschappen. Volgens Les Lane van XL Horticulture zijn de blauwebessen- en de kweekplantensector erg met de Sunmaster Cool film geholpen.

Lane: "Een van de uitdagingen in de productie van winterhard sierteeltkweekmateriaal is het in de zomer koel houden van de planten. De momenteel beschikbare plastic folie gebruikt ofwel een minerale vulstof (kaolien) die wat infraroodstraling reflecteert of anders een wit vel dat de totale lichttransmissie vermindert. "De SunMaster Cool folie gebruikt echter een micro fijn aluminium IR-reflector, die de hoge zomertemperaturen in de kas met een gemiddelde van 25% kan verminderen."



En de folie laat toch nog voldoende licht in de kas door. "De folie heeft een veel hogere lichttransmissie dan standaard witte of sterk diffuse folies. Dit resulteert uiteindelijk in een betere plant," zegt Lane. Hij legt uit dat het de folieproducent 8 jaar onderzoek kostte om de fine-technologie te ontwikkelen.

Ook in het Verenigd Koninkrijk in polytheentunnels geteelde blauwe bessen hebben baat bij de nieuwe SunMaster Cool folie. "De folie wordt steeds populairder bij blauwebessentelers, daar de koelere temperaturen in de zomer een hoogwaardig product afleveren dat iets later rijpt dan onder een normale folie, waardoor een gespreide oogst mogelijk is."

De Sunmaster Cool blijft een thermische folie. "Omdat planten het in de winter niet 25% kouder willen hebben," zegt Lane. De SunMaster Cool folie heeft ook een gepatenteerde nieuwe anticondenstoepassing . 'Het is een soort superhydrofobe binnenlaag waardoor waterdruppels niet op het oppervlak van de folie kunnen neerslaan. Hierdoor kunnen ze ook niet op de planten vallen en ziekte verspreiden. Dit zou tijdens de gehele levensduur van de folie moeten gelden."



Het buitenoppervlak van de film is superglad, waardoor vuil en stof gemakkelijker door de regen worden afgewassen, zodat de folie langer schoon blijft en zijn transparantie langer behoudt. "Algen die op het folie-oppervlak groeien, zijn een groot probleem in het Verenigd Koninkrijk en na 2 jaar is er geen algenvervuiling op SunMaster Cool in tegenstelling tot andere folies van dezelfde leeftijd. Niet helemaal zelfreinigend, maar wel bijna," besluit Lane.

SunMaster Cool kost iets meer dan een gewone thermische folie, heeft een dikte van 160 mu en is ontworpen voor een levensduur van 10 jaar en heeft een gegarandeerde levensduur van 6 jaar.

Voor meer informatie:
XL Horticulture Ltd
Les Lane
les@xlhorticulture.co.uk
Exmouth Road
West Hill
Ottery St. Mary
Devon
EX11 1JZ
Tel: +44 01404 823044
Fax: +44 01404 823335
www.xlhorticulture.co.uk

Publicatiedatum: