Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Afrikaanse perensector tevreden ondanks kleine maten

De Zuid-Afrikaanse hardfruitsector verwacht een goed appelseizoen met een productiestijging die volgens Hortgro geraamd wordt op 3%. Perentelers geven aan vooral kleine maten te oogsten en de volumes van een aantal rassen zijn gedaald.


Hannes Pienaar, van Capespan, wijt de kleine maten aan de droogte en onvoldoende warmte-acumulatie als gevolg van de ongebruikelijk koude nachten. De lage nachttemperaturen zijn volgens Pienaar daarentegen wel goed voor de kleuring van het fruit. Capespan vertegenwoordigt telers uit de productiegebieden van Koue Bokkeveld tot Langkloof en teelt de rassen Packham's Triumph, Abate Fetel, Williams'Bon Chrétien en Doyenne du Comice.

Gysbert du Toit, van het gelijknamige bedrijf, meldt eveneens een overvloed aan kleine maten, met name in de volumes Abate Fetel. Hij is echter blij met de goede externe kwaliteit van de peren. Het bedrijf exporteert naar de EU en Zuid-Oost Azië.

De Keur Growers in Koue Bokkeveld, werd in oktober getroffen door vorst met alle gevolgen van dien voor de perenproductie en die van vroege appelrassen, zoals Royal Gala. Momenteel plukt het bedrijf Abate Fetel, Doyenne du Comice en Packham's Triumph. Zo'n 70% van de volumes is bestemd voor de export.

Corefruit, dat voornamelijk hardfruit vermarkt van telers uit de regio's Ceres en Langkloof, heeft vorig jaar zo'n 43% van zijn perenvolume naar de EU geëxporteerd en 20% naar het Midden- en Verre Oosten.




Hortgro gaat uit van een daling van 16% van de exportvolumes Williams' Bon Chrétien als gevolg van de kleine kalibers maar ook vanwege de zwakkere vraag op het noordelijk halfrond.

Gysbert du Toit legt uit dat de vooruitzichten voor appelen dit seizoen uitstekend zijn. Het is nog wel vroeg aangezien 95% van de oogst nog voltooid moeten worden. "De groeiomstandigheden zijn goed en we hebben warme dagen en koude nachten. Dutoit heeft al een derde van de Royal Gala appelen geplukt en over twee tot drie weken zal de pluk van rode rassen beginnen, evenals die van Golden Delicious.

Charl du Toit, van De Keur, vertelt dat Royal Gala dit seizoen een aantrekkelijke kleuring heeft. De teler is ook zeer tevreden over de kwaliteit van Golden Delicious. De Keur exporteert met name naar Afrika, het Midden- en Verre Oosten. Het bedrijf zet zijn peren in de EU en het Verenigd Koninkrijk af.

Volgens Hannes Pienaar is de Golden oogst dit jaar zeker geen recordoogst maar vanwege de droogte is het suikergehalte wel hoog.


Corefruit meldt dat Azië, waaronder Maleisië en Taiwan, vorig jaar hun grootste afzetmarkt was. Afrika was de op één na grootste markt maar de beschikbaarheid van de Amerikaanse dollar is laag vanwege de zwakke olieprijs en de markt staat onder druk.

De appelteeltgebieden in de Westkaap hebben minder schade opgelopen als gevolg van de droogte dan andere tuinbouwsectoren. Langkloof had vorig jaar een recordoogst terwijl de sector in de rest van het land het moeilijk had. De winter in Langkloof was echter niet zo koud dit jaar waardoor de bomen niet tot rust zijn gekomen. Du Toit verwacht dat dit zijn weerslag zal hebben op de volumes.


Voor meer informatie:
Hannes Pienaar
Capespan
Tel: +27 917 2600

Gysbert du Toit
Dutoits
Tel: +27 23 312 1071

Charl du Toit
De Keur
Tel: +27 23 315 5605 

Thomas Mouton
Corefruit
Tel: +27 21 863 6314
Publicatiedatum: