Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Overzicht wereldmarkt bananen

In Latijns-Amerika neemt de concurrentie toe. Costa Rica breidt de productie uit en Ecuador merkt de gevolgen. In de meeste Europese landen piekt de vraag in de eerste maanden van het jaar. Alleen in Polen en Italië blijft de vraag achter. India zet ook in op de export van de bananen en kijkt daarbij naar de regio, maar ook naar Europa. De Chinese markt verschuift naar import uit Ecuador. In de VS vormt een prijzenoorlog een bedreiging voor kleine bedrijven. Australië investeert in een proeftuin om een bananenras te ontwikkelen dat resistent is tegen de gevreesde TR4.

Ecuador: meer concurrentie uit Costa Rica

Ieder jaar stijgt het aantal producenten. De productie was goed, wel neemt de concurrentie in Centraal-Amerika toe. Dat is ook terug te zien in de prijzen van de bananen, die op 50 dollarcent minder liggen dan in voorgaande jaren. Ecuador vermoedt dat dit ook komt door de grotere productie van Costa Rica. Op exportgebied ziet het land de vraag uit Japan, Korea en Dubai stijgen.

Regen bemoeilijkt oogst Colombia

Veel regen heeft de oogst in het land bemoeilijkt, maar de productie blijft stijgen. Europa is veruit de belangrijkste afnemer van de bananen, goed voor 75% van de export. De VS is tweede met 15%. In de komende jaren wil het land nieuwe exportmarkten vinden in onder andere Azië. De prijzen zijn redelijk goed en de vraag is stabiel. Het land wil de bananenteelt inzetten in de conflictgebieden. Op dit moment wordt 20% van die gebieden gebruikt voor de bananenteelt.

Peru zet in op bio
De volumes vielen wat tegen door weersinvloeden, maar de aanvoer herstelt zich weer naar een normale situatie. De vele regen van de afgelopen weken heeft de oogst niet vertraagd. Het land ziet vooral de vraag naar biobananen stijgen. Op exportgebied verwacht de sector met 15% te groeien dit jaar. Ook veel telers willen omschakelen naar de biologische teelt.

Costa Rica ziet export stijgen
Vorig jaar exporteerde het land 120 miljoen dozen. Dat was een record. De productie van de bananen stijgt, maar ook de vraag neemt toe. Het belang van grote merken, zoals Chiquita en Del Monte, in de export neemt toe. In verhouding wordt er minder vrij verhandeld.Nederland: Piekmaanden voor bananenverkoop
Voor de bananenverkoop zijn de piekmaanden weer gaande. Traditioneel is de consumptie de eerste maanden van het jaar op een goed niveau en ook nu zien importeurs de markt weer aantrekken. We komen uit een periode dat er wat minder bananen beschikbaar waren, maar inmiddels komt de aanvoer meer op gang. "Opvallend is dat de markt voor biobananen steeds verder groeit. Het is nog een nichemarkt, maar er komt steeds meer vraag naar uit verschillende hoeken. Het bredere aanbod van kinderbananen, budgetbananen, biobananen al dan niet in combinatie met fairtrade resulteert uiteindelijk in extra vraag," aldus een importeur

België: groenprijzen stijgen, geelprijzen stabiel
De eerste vier maanden van het jaar zijn meestal de beste maanden voor de bananenverkoop. De verkoop trekt altijd wel aan in deze periode. In het algemeen verloopt de handel rustig en is er "weinig bijzonders." De 'groen-prijzen' gaan momenteel wat omhoog (is traditioneel) en de 'geel-prijzen' volgen wat moeilijker. "Het gaat een beetje langzaam, de geel-prijzen lopen de groen-prijzen achterna. Groen wordt het duurder, maar tegen die tijd dat we in geel meer kunnen maken is dat lastig." De groenprijzen zijn de inkoopprijzen voor de importeur/rijper, die de bananen geel verkoopt. De prijs van de gele bananen loopt altijd wat achter. Volgens een handelaar is het moeilijk om hogere prijzen voor bananen te maken. "Prijzen hoger maken voor klanten is tegenwoordig niet makkelijk meer." Hoewel er verschillende merken beschikbaar zijn lijkt de markt een voorkeur te hebben voor Chiquita bananen.

Britse markt stabiel
Op dit moment is de markt stabiel. Zowel aanvoer als vraag tonen geen uitschieters naar boven of naar beneden. Traditioneel stijgt de vraag iets in de eerste maanden van het jaar en kan de aanvoer iets dalen, maar doordat het grootste deel van de bananenmarkt in contracten vast ligt en er weinig op de spotmarkt verhandeld wordt, reageert de prijs nauwelijks. De wisselkoers kan wel invloed hebben op de handel op de spotmarkt, maar die volumes zijn dus erg klein. Afgelopen zomer merkten handelaren wel dat de koers invloed had toen het pond aan waarde verloor ten opzichte van de dollar. Een handelaar vertelt dat de aanvoer van Ecuador geen belemmeringen heeft, Costa Rica en Colombia hadden slecht weer. Die weersomstandigheden hebben alleen gevolgen voor de vrije handel. Importeurs diversifiëren hun handel door andere diensten of producten aan te bieden. Zo zijn er importeurs die het aanbod uitbreiden met exoten, anderen investeren in logistieke dienstverlening.

Aanvoer Frankrijk kampt met tekorten
Op de Franse markt zijn momenteel veel Afrikaanse bananen beschikbaar. Een handelaar vertelt dat er tekorten zijn in de aanvoer uit de Latijns-Amerikaanse en Caribische landen. Colombia, Guadeloupe, Martinique en Dominicaanse Republiek kampen met tekorten. Daardoor zijn de prijzen voor de premiumbananen hoog en verschuift de vraag naar de Klasse 1 bananen, waarvan de prijzen betaalbaarder zijn. Ook de dollarkoers maakt de import lastig. Volgens een importeur valt het niet mee om een contract te krijgen met een betere prijs, dus zijn er veel bedrijven in Europa die geld verliezen.

Polen: lage vraag door schoolvakanties
Niet geweldig, is de omschrijving die een importeur aan de Poolse bananenmarkt geeft. De verkopen van de gele bananen zijn niet in correlatie met de aankopen in de noordelijke havens van Europa. De spotprijzen van Ecuadoraanse bananen liepen vorige week een beetje op tot 10,50 tot 11 dollar. Die prijsstijging weerspiegeld nog niet in het prijspeil van de gele bananen. Er worden reclames opgezet waarbij de bananen tegen lage prijzen worden aangeboden. In het algemeen is de verkoop niet spectaculair in deze tijd van het jaar. Volgens een handelaar zouden de prijzen hoger moeten liggen en de situatie beter moeten zijn. Op de groothandelsmarkten is de aanvoer gelijkmatig. De paar graden vorst stimuleert de verkoop niet. Daarnaast hebben de schoolvakanties in delen van het land negatieve invloed op de verkopen.
In de afgelopen jaren worden ook nicheproducten als rode bananen, babybananen en bakbananen op de markt gebracht, maar dit blijven kleine producten

Spanje: strijdtoneel importbanaan en Canarische banaan
Het marktaandeel van de importbananen blijft stijgen ten koste van het marktaandeel van de Canarische bananen. Dat geldt vooral in de zuidelijke, mediterrane regio's. In Noord-Spanje is de consumptie van importbananen kleiner. De hele Spaanse markt is voor rond de 40% in handen van importbananen, de Canarische bananen hebben een aandeel van 60%. In de afgelopen jaren zijn de prijzen concurrerender geworden doordat tarieven op de dollar-bananen zijn verlaagd. Spaanse supermarkten gebruiken de bananen nu in acties om meer klanten te trekken. De importbananen zijn daardoor goedkoper dan de Canarische bananen en volgens importeurs is de kwaliteit ook verbeterd. Colombia overspoelde de markt in de afgelopen zes maanden. Daardoor stonden de prijzen onder druk. Op dit moment zijn de Canarische bananen 60 tot 70 cent duurder dan de importbananen. In de wintermaanden (februari/maart) piekt de vraag en stijgen de prijzen. De aanvoer is echter beperkter. De aanvoer van de Canarische bananen is stabiel rond de 6 tot 8 miljoen kilo per week. De importmarkt is minder stabiel. Europese importeurs gebruiken Spanje om overschotten te dumpen om de markt stabiel te houden.

Rustige markt Italië
Het begin van het jaar is geen goede periode voor de bananenmarkt. Vanaf eind februari laat de markt een opwaartse trend zien tot eind juni. Aanvoer is er uit zowel Afrika (Kameroen) als Zuid- en Midden-Amerika (Ecuador, Costa Rica en Colombia). De prijs op de groothandelsmarkt in Napels ligt tussen de 90 cent en 1 euro per kilo voor een doos met 18 kilo bananen. In Turijn brengen de bananen uit Centraal-Amerika 87 eurocent op, dat is een lichte daling ten opzichte van het begin van de maand. In Rome lag de prijs op 80 cent.
De prijzen op de groothandelsmarkt in Verona laten duidelijk de verschillen zien tussen de verschillende merken.

  • 0,83 €/kg for branded Bouba bananas, I category, from various foreign origins;
  • 0,85 €/kg for branded Simba bananas, I category, from various foreign origins;
  • 0,88 €/kg for branded Cabana bananas, I category, from various foreign origins;
  • 0,90 €/kg for branded Del Monte and Tropy bananas, I category, from various foreign origins;
  • 1,03 €/kg for branded Dole bananas, I category, from various foreign origins;
  • 1,15 €/kg for branded Chiquita bananas, I category, from various foreign origins.

Dure bananen in Griekenland
Zuid-Amerikaanse bananen zijn in de afgelopen twee weken duur geweest, vertelt een handelaar. Volgens de importeur heeft de Griekse consument een voorkeur voor de Ecuadoraanse bananen vanwege de maatvoering. Volgens deze handelaar is de vraag hoog en de aanvoer laag, wat resulteert in stijgende prijzen bij de telers. "De telers profiteren van de huidige situatie."
Supermarkten tonen meer interesse in biobananen en verschillende kalibers. Positief voor de handel is dat de transportkosten gehalveerd zijn ten opzichte van twee jaar geleden.

Amerikaanse bananenoorlog
Hoewel de aanvoer van de bananen stabiel is, valt de vraag tegen. "We zitten midden in een prijzenoorlog. Al de ketens vragen 39 cent per pound (454 gram) en dat doet pijn," vertelt een handelaar uit de regio Boston. De prijzenslag woedt al enige tijd en er lijkt voorlopig nog geen einde aan te komen. Volgens de handelaar krijgen de supermarkten aantrekkelijke prijzen van de grote multinationals en lijden de kleine spelers daar onder. Naast de prijzenoorlog heeft de banaan ook concurrentie van het jaarronde aanbod van ander fruit. Dat remt de vraag, aldus een handelaar. De markt voor de bakbananen laat wel een positieve trend zien.

China importeert minder van Filipijnen
De piek in de bananenverkoop ligt tussen de maanden september en februari. In de zuidelijke provincies Guanxi, Hainan en Yunnan worden bananen geteeld. Op dit moment is de markt zwak. De prijzen voor de binnenlandse oogst van vorig jaar lagen hoger dan in het voorgaande seizoen. Oorzaak daarvan was dat er gaten vielen in de aanvoer door stormen en een dalende import uit de Filipijnen. De eilandengroep is de belangrijkste leverancier van importbananen, maar de focus verschuift steeds meer naar Ecuador. Vorig jaar mei werden enkele partijen Filipijnse bananen op de Chinese kade vernietigd. Daarbij spelen ook politieke spanningen een rol. Daarnaast daalde de productie op de Filipijnen door extreem weer en ziektes. Volgens schattingen is de export naar China met 30% gedaald. Daarnaast importeert China ook bananen over land uit Vietnam en Thailand. In de grote Chinese steden als Beijing en Shanghai zijn rijpkamers beschikbaar, maar de capaciteit is beperkt.

India ziet export stijgen
De laatste twee jaar is de bananenteelt getroffen door droogte. Een teler vertelt dat er vorig jaar 40% minder geoogst werd. Op dit moment zijn de prijzen hoog, maar naar verwachting zullen die dalen zodra de nieuwe oogst in maart op de markt komt. Een handelaar vertelt naast de bekende Cavendish ook Yelakki bananen te telen. Die bananen worden onder een apart label vermarkt en dankzij een forse investering in irrigatie is export mogelijk. Met de babybanaan hoopt het bedrijf ook export naar Europa en het Midden-Oosten op te zetten. Er is export naar landen in de regio, zoals Afghanistan en Pakistan en verder weg de Golfstaten. Vooral de vraag uit Pakistan blijft stijgen. Daarnaast is Dubai ook een groeimarkt. Vorig jaar steeg de export met 45% naar ruim 93.000 ton. Naast de eerder genoemde markten zijn Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk ook exportmarkten.

Australië opent testveld
Ten zuiden van Darwin opent over enkele maanden een testveld van 6 hectare waarop verschillende genetisch gemodificeerde bananenrassen geteeld worden. Het gaat om verschillende Cavendish rassen. Onderzoekers hopen op die manier een ras te ontwikkelen dat resistent is tegen de gevreesde bananenziekte TR4. De ziekte dook in 1997 voor het eerst in het noorden van het land op. In eerdere onderzoeken troffen wetenschappers binnen vier lijnen van de Cavendish Grand Nain hoge resistentie aan.

Publicatiedatum :
Auteur:
©


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018