Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Aardappeltelers Bangladesh stappen over op resistente rassen tegen bruinrot

Het aardappelras Sarpo Mira heeft een sterke weerstand tegen bruinrot. Deze aardappel wordt daarom steeds meer gebruikt door telers in Bangladesh, die naar manieren zoeken om hun opbrengst te vergroten. Deze trend is al gaande sinds dat de Sarpo Mira in 2011 in Hongarije werd ge´ntroduceerd.

Aardappeltelers in Bangladesh kunnen met de Sarpo Mira 38% tot 42% meer opbrengst verkrijgen, terwijl de productiekosten tegelijkertijd met 20% kunnen worden verlaagd.
Giant Agro Processing Ltd (GAPL), dat een zusteronderneming is van Giant Group, heeft pootaardappelen van de Sarpo Mira ge´mporteerd voor lokale telers. "Na een proefperiode van het Bangladesh Agricultural Research Institute (BARI) werd de Sarpo Mira (BARI Alu-77) samen met het aardappelras Folva door de overheid van Bangladesh goedgekeurd," aldus Majharul Mannan van GAPL.

Feroz M Hassan van Giant Group zegt dat bruinrot elk jaar weer voor een enorme schadepost zorgt binnen de aardappelsector van Bangladesh. Volgens hem raken aardappeltelers hierdoor zo'n 25% tot 57% van hun oogst kwijt. "Deze Deense rassen zullen bij telers geld besparen, dat ze anders kwijt waren geweest aan gewasbeschermingsmiddelen," legt Hassan uit.

Bron: potatopro.com

Publicatiedatum: 31-3-2017

  

Reacties:


Het is wel handig om de juiste ziekte te vermeldden. Het gaat hier om Phytophthora en niet om bruinrot zoals in het artikelV8NP2 genoemd.
J.P. van Loon, DRONTEN (email) - 3-4-2017 22:15:36


Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: