Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Marek Marzev, Ewa-bis

Switch naar zachtfruit legt Poolse telers geen windeieren

Gezien de groeiende vraag naar zachtfruit schakelen steeds meer Poolse kastelers over op de frambozen- en aardbeienteelt.

Marek Marzec van Ewa-bis legt uit dat de omschakeling naar zachtfruit een goede optie is voor telers die oudere kassen hebben: "Zo'n 25 tot 30 jaar geleden was het de trend om hoge tunnels met houten frames te bouwen en af te dekken met folie. De toenemende vraag naar frambozen en aardbeien biedt telers de kans om over te gaan op de teelt van deze winstgevende soorten zonder dat er grote investeringen mee gemoeid zijn. Telers zijn bekend met de technieken en de overgang is goedkoop. Veel telers zijn al met de kleinschalige teelt begonnen. Ik denk dat als dit een succes blijkt te zijn de binnenlandse productie fors zal stijgen," vertelt Marek.

In Polen zijn de prijzen van kasgroenten niet stabiel. Volgens Marek geldt dit niet voor de zachtfruitprijzen. Niet alleen op de binnenlandse markt neemt de vraag toe, maar ook in buurlanden zoals Tsjechië en Duitsland. Komkommertelers ontvangen bijvoorbeeld gemiddeld rond de €0,20 tot €0,30 ( maximaal €1,00) per kilo maar verdienen nu €15 tot €20 per kilo aan frambozen. 

Markten zoals Duitsland hebben strenge regels met betrekking tot MRL's wat Poolse appeltelers zo nu en dan kopzorgen bezorgt. "Het is nagenoeg onmogelijk om de omstandigheden van de appelteelt te beheersen omdat men vaak overgeleverd is aan de werkwijze van naburige telers. De zachtfruitteelt biedt in dit opzicht een groot pluspunt omdat telers de omstandigheden volledig in de hand hebben aangezien de teelt in een afgesloten omgeving plaatsvindt. Dit is medebepalend geweest voor ons besluit om zachtfruit te gaan telen," legt Marek uit.

"Het is belangrijk dat we de nieuwste ontwikkelingen volgen. De wereld veranderd in rap tempo en de markt ontwikkelt zich zo snel dat men alert moet blijven om geen kans onbenut te laten."


Voor meer informatie:
Marek Marzec
Ewa-Bis
Tel: +48 223439800
Email: m.marzec@ewabis.com.pl
www.ewabis.com.pl

Publicatiedatum: 17-2-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: