Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zuid-Afrika past dit seizoen geen koudebehandeling voor citrus toe

Deon Joubert maakte vorige week op Fruit Logistica in Berlijn van de gelegenheid gebruik om een korte briefing te geven over CBS en FCM, die beide van invloed kunnen zijn op de Zuid-Afrikaanse citrusexport naar Europa.

De problemen rondom CBS (Citrus Black Spot) bestaan al langer. De Zuid-Afrikaanse citrussector werkt al jarenlang aan het beperken van het aantal CBS-gevallen in fruit voor de Europese markt wat de sector naar schatting al €70 miljoen heeft gekost. De inspanningen zijn niet tevergeefs geweest aangezien er vorig seizoen maar vier ladingen onderschept zijn, waarvan twee in de laatste week. Het feit dat het een droog jaar was heeft hier ook aan bijgedragen en Deon vertelt dat men ook het aankomende seizoen alert blijft.


Deon Joubert geeft briefing aan citrustelers in Berlijn

De False Codling Moth (FCM), Afrikaanse fruitmot, stak vorig jaar opnieuw de kop op. Om deze reden werd een voorstel gedaan om alle citrus dat Europa binnenkomt een koude sterilisatiebehandeling te geven. Volgens de Zuid-Afrikaanse sector is dit echter een onpraktische en onnodige maatregel. "Veel van de moderne rassen zijn niet bestand tegen deze behandeling en algemene maatregel voor citrus is belachelijk als je bedenkt dat bij AGF zoals paprika's FCM veel vaker voorkomt." 
Tijdens de briefing legde Deon uit dat er dit seizoen geen veranderingen zullen zijn en al helemaal geen koude behandeling. Zuid-Afrika is er van overtuigd dat er veel effectievere en proactieve maatregelen bestaan om FCM in de toekomst te kunnen voorkomen en bestrijden als het in de EU als beheerste plaag erkend wordt.

"We moeten er het komende seizoen zeker aandacht aan schenken," vervolgt Deon. "We moeten deze plaag beheersen en afhankelijk van de situatie maatregelen invoeren. DAFF zal gaan voor nultolerantie bij de controle van fruit voor de EU. Wij komen binnenkort samen om een plan van aanpak op te stellen." CGA is blij met de aanpassing van de tekst van juni 2016 met betrekking tot de voorgestelde regelgeving, die nu luidt 'koude behandeling of een andere effectieve behandeling' in plaats van uitsluitend koude behandeling. Zuid-Afrika werkt al jaren aan het bestrijden van FCM in citrusplantages en heeft hiervoor geweldige programma's opgezet in heel het land. De FCM-mot is evenals zijn levenscyclus fragiel, legt Deon uit. Een dit is de laatste twintig jaar het uitgangspunt van het CRI-onderzoek geweest.

FCM komt al jaren voor maar heeft zich nog niet naar Europa verspreid. Dit is te danken aan meerdere factoren, zoals het niet kunnen volbrengen van de levenscyclus (paren, gastheer vinden) en de lagere temperaturen. Het CGA heeft de mogelijkheid voor koude behandeling in een aantal specifieke gevallen overwogen maar ziet geen heil in een algemene maatregel voor alle citrus.

Voor meer informatie: 
Deon Joubert
Special CGA Envoy: Market access & EU matters
Phone: +27 83 675 3785
Email: deonj@cga.co.za
Publicatiedatum: