Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Lage koers pond maakt Britse export concurrerend

Gezien de schaarste aan groenten vanwege het extreme weer in Zuid-Europa, de instabiele koers van het pond en de onzekerheid rondom de Brexit, zou men bijna denken dat er niets positiefs te melden is over de Britse AGF-sector.

Eén groentenhandelaar is het hier in elk geval niet mee eens. "De koers van het pond is momenteel laag en hier kunnen Britse producenten van profiteren. We telen geweldige seizoensgroenten zoals wortelen, bloemkool, boerenkool en savooiekool die we kunnen exporteren," vertelt Shane Talling van Veg UK.

Door de crisis in Spanje kijken consumenten noodgedwongen naar lokale seizoensgewassen als alternatief voor importgroenten. Shane hoopt dat deze trend zich voortzet. Hij legt uit dat veel consumenten zich niet bewust zijn van de herkomst van verse groenten aangezien de winkelschappen er jaarrond mee gevuld zijn.

De meeste Noord-Europese landen produceren momenteel wintergroenten. Vanwege het lage pond kan het Verenigd Koninkrijk nu concurreren met deze landen. Shane voegt er aan toe dat de kwaliteit van Britse groenten dit jaar hoog is."Er is momenteel volop bloemkool. Het seizoen heeft een maand vertraging opgelopen vanwege het koude weer maar vanaf nu verwachten we een grote aanvoer. We exporteren dozen van 6, 8 en 12 stuks en hoewel de prijzen met de dag verschillen, zijn ze zeer concurrerend," vervolgt Shane. "De aanvoer van boerenkool is ook goed en de eerste volumes worden volgende week geëxporteerd. We exporteren ook veel wortelen naar Europa, met name naar Scandinavië waar het momenteel flink koud is."

Post Brexit
Shane verwacht dat de koers van het pond laag zal blijven, in ieder geval totdat er meer bekend is over de handelsafspraken die de Brexit-onderhandelingen opleveren. "De waarde van het pond is afhankelijk van het vertrouwen op de geldmarkt. Het Verenigd Koninkrijk is vooral een importeur en geen exporteur. Het is dus logisch dat Europese bedrijven naar onze markt willen blijven exporteren. De tarieven kunnen echter wel veranderen zodat geïmporteerde groenten en fruit duurder worden. Hierdoor zullen consumenten mogelijk eerder kiezen voor lokale AGF."


Voor meer informatie:
Shane Talling
Veg UK
Tel: +44 1304 503003
Email: Shane@veg-uk.com
veg-uk.com


Publicatiedatum: 17-2-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: