Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Harm Valckx plant 20 hectare blauwe bessen aan in Litouwen:

"Met teelt in Litouwen dichten we gat tussen Europees en Zuid-Amerikaans seizoen"

Tholen - Waar veel blauwebessentelers uitbreiding zoeken in landen als Spanje, Marokko, Roemenië en Oekraïne voor het vroege seizoen, zoekt de Nederlandse teler Harm Valckx de uitbreiding noordelijker. Dit voorjaar start hij met de aanplant van 20 hectare blauwe bessen in Litouwen. "We zien de laatste tien jaar in september tot begin oktober een gat tussen het Europese en het Zuid-Amerikaanse productie. Daar springen we met deze uitbreiding op in."



"Litouwen is gelegen op de hoogste schaal waar je nog goed blauwe bessen kunt telen. Nu is de teelt er nog beperkt en wordt er door kleine bedrijven extensief geteeld. Wij gaan volgens de Nederlandse teeltmethoden telen in Litouwen", vertelt Harm. "Teelttechnisch wordt het bedrijf door ons aangestuurd, maar we stellen wel een Litouwse bedrijfsleider aan."

Intentie is om de Litouwse blauwe bessen in Nederland te verpakken. "We zien dat de Europese consument een voorkeur heeft voor Europees product boven Zuid-Amerikaans product. We hebben er dan ook alle vertrouwen in dat we in deze periode van krapte in een gat kunnen duiken met de bessen uit Litouwen. We starten met 20 hectare, maar hebben uitbreidingsmogelijkheden tot 80 hectare", besluit de teler.

harm.valckx@berrypackingservices.nl