Je krijgt deze pop-up te zien omdat dit de eerste keer is dat je onze site bezoekt. Krijg je deze melding altijd te zien dan heb je je cookies uitstaan en zullen die blijven verschijnen.
U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).
Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!
Je ziet deze popup omdat dit de eerste keer is dat u de site betreed. Als u dit bericht blijft krijgen zet dan alstublieft uw cookies aan
OctoFresh, Zweden
Kwaliteitsbehoud avocado blijft uitdaging voor telers
De laatste jaren is de wereldwijde vraag naar avocado's enorm gestegen. Het fruit dankt deze sterke vraag aan zijn hoge voedingswaarde en gezonde eigenschappen. Het is echter niet altijd eenvoudig om aan deze behoefte aan eersteklas, exotische en biologische producten te beantwoorden aangezien de productie ervan sterk beïnvloed wordt door de seizoenen en oogstmethoden.
De huidige markt stelt hoge eisen en verse avocado's met onvolkomenheden of afwijkende maten brengen het doorgaans niet tot het winkelschap. Vanwege zijn hoge concentraties aan oliën vereist de avocado een speciale behandeling omdat hij anders snel bederft en bruin wordt. Om deze reden tonen avocadoproducenten steeds meer belangstelling voor conserveringsmethoden die nieuwe mogelijkheden creëren voor de verwerking.
"Er worden hoge eisen gesteld als het op avocado's aankomt. Deze fruitsoort dient op een specifieke manier verwerkt te worden omdat de rijping onmiddellijk na de pluk begint waardoor het fruit gauw bederft. Wanneer avocado's niet op het juiste tijdstip geconsumeerd worden, zorgt het hoge gehalte aan vetten en oliën ervoor dat het fruit snel ranzig wordt. Veel avocadoproducenten vertrouwen dan ook op IQF-vriezers voor de conservering van hun product," legt Carmen Popescu van het Zweedse bedrijf OctoFresh uit.
80% van de totale avocadoproductie betreft Hass avocado's en dit ras is dan ook wereldwijd favoriet. Carmen vertelt dat dit te danken is aan het feit dat dit ras jaarrond geteeld wordt en bovendien over betere bewaareigenschappen beschikt. De Hass avocado is dan ook ideaal voor zowel de verwerkende industrie als de versmarkt. "We zijn van mening dat onze IQF-vriezers uitermate geschikt zijn voor de verwerking van kwetsbare producten zoals avocado's. Onze tunnelvriezer heeft vijf separate vrieszones, frequentie geregelde motoren, verwisselbare bodemplaten, een pulsator en triltafel, waardoor elke avocado afzonderlijk ingevroren wordt zonder risico op beschadigingen. Het is bovendien één van de weinige technologieën waarbij het uiterlijk, de romige textuur, kleur en smaak van de avocado behouden blijven," aldus Popescu.