Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Goede vooruitzichten voor Chileense gedroogde pruimen

Chileense producenten en exporteurs van gedroogde pruimen zijn optimistisch over het seizoen 2017. Dankzij de gunstige weersomstandigheden wordt er dit jaar een product van betere kwaliteit verwacht. Daarnaast verkeert Chili internationaal in een betere positie dan zijn concurrenten, de Verenigde Staten en ArgentiniŽ.

"We verwachten een volume van 75.000 tot 80.000 ton. Het seizoen zal een week eerder dan gebruikelijk aanvangen maar het suikergehalte van het fruit is goed," legt Andres Rodriguez uit, directeur van Chile Prunes. De goede vooruitzichten zijn een steuntje in de rug voor telers die vorig jaar lage prijzen voor hun product ontvingen. Tussen januari en oktober 2016 bedroeg de exportprijs van gedroogde pruimen Ä2,18 per kilo, in dezelfde periode 2015 lag de prijs nog op Ä3,00 per kilo. De lage prijzen waren het gevolg van de matige kwaliteit van het fruit.

Het voorjaar van 2015 werd gekenmerkt door een grillig temperatuurverloop, wat onder meer resulteerde in kleine kalibers. Er was sprake van grote kwaliteitsverschillen wat zijn weerslag heeft gehad op de export. Tussen januari en oktober 2016 bereikte de inkomsten uit de pruimenafzet Ä122 miljoen, 21% minder dan in dezelfde periode van het voorgaande jaar, toen de inkomsten Ä155 miljoen bedroegen. Op de meeste markten bestaat een voorkeur voor grotere maten. Hoe groter de kalibers hoe hoger de opbrengsten. 

Betere kalibers in 2017
Dit jaar zal de kwaliteit van het product in alle opzichten beter zijn en er worden ook meer middelgrote tot grote kalibers verwacht. De prijzen zouden dus beter moeten zijn dit seizoen, mede omdat andere producerende landen hun volumes zagen dalen. Chili's directe concurrenten zijn de Verenigde Staten en ArgentiniŽ. In de Amerikaanse staat CaliforniŽ is de productie echter met 58% verminderd als gevolg van klimaatproblemen, wat gunstig is voor de Chileense export. De Verenigde Staten exporteren 50% van hun volume, Chili exporteert 90%. In ArgentiniŽ heeft de productie hagelschade opgelopen waardoor de volumes en kwaliteit mogelijk aangetast zijn. 


Bron: Revista del Campo

Publicatiedatum: 21-2-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: