Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Goede vooruitzichten voor Chileense gedroogde pruimen

Chileense producenten en exporteurs van gedroogde pruimen zijn optimistisch over het seizoen 2017. Dankzij de gunstige weersomstandigheden wordt er dit jaar een product van betere kwaliteit verwacht. Daarnaast verkeert Chili internationaal in een betere positie dan zijn concurrenten, de Verenigde Staten en Argentinië.

"We verwachten een volume van 75.000 tot 80.000 ton. Het seizoen zal een week eerder dan gebruikelijk aanvangen maar het suikergehalte van het fruit is goed," legt Andres Rodriguez uit, directeur van Chile Prunes. De goede vooruitzichten zijn een steuntje in de rug voor telers die vorig jaar lage prijzen voor hun product ontvingen. Tussen januari en oktober 2016 bedroeg de exportprijs van gedroogde pruimen €2,18 per kilo, in dezelfde periode 2015 lag de prijs nog op €3,00 per kilo. De lage prijzen waren het gevolg van de matige kwaliteit van het fruit.

Het voorjaar van 2015 werd gekenmerkt door een grillig temperatuurverloop, wat onder meer resulteerde in kleine kalibers. Er was sprake van grote kwaliteitsverschillen wat zijn weerslag heeft gehad op de export. Tussen januari en oktober 2016 bereikte de inkomsten uit de pruimenafzet €122 miljoen, 21% minder dan in dezelfde periode van het voorgaande jaar, toen de inkomsten €155 miljoen bedroegen. Op de meeste markten bestaat een voorkeur voor grotere maten. Hoe groter de kalibers hoe hoger de opbrengsten. 

Betere kalibers in 2017
Dit jaar zal de kwaliteit van het product in alle opzichten beter zijn en er worden ook meer middelgrote tot grote kalibers verwacht. De prijzen zouden dus beter moeten zijn dit seizoen, mede omdat andere producerende landen hun volumes zagen dalen. Chili's directe concurrenten zijn de Verenigde Staten en Argentinië. In de Amerikaanse staat Californië is de productie echter met 58% verminderd als gevolg van klimaatproblemen, wat gunstig is voor de Chileense export. De Verenigde Staten exporteren 50% van hun volume, Chili exporteert 90%. In Argentinië heeft de productie hagelschade opgelopen waardoor de volumes en kwaliteit mogelijk aangetast zijn. 


Bron: Revista del Campo
Publicatiedatum: