Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Agrofrost waarschuwt voor verwarring bij de Frostbuster

"Onze nachtvorstbestrijders worden vaak te hoog verwarmd"

Tholen - Voor telers is nachtvorst over het algemeen geen fijn bericht. Toch zijn er diverse oplossingen om dit te bestrijden. Agrofrost biedt al jaren machines die in de boomgaard geplaatst kunnen worden tijdens de nachtvorst. "Het probleem bij deze machines is dat veel telers ze verkeerd gebruiken. Ondanks dat duidelijk wordt uitgelegd hoe ze werken", vertelt Marc Polleunis van Agrofrost. "Voor velen is het blijkbaar nog te verwarrend."



Niet te hoog verwarmen
Hij geeft aan dat de machines vaak te hoog worden verwarmd. "De Frostbuster wordt verwarmd van 80 tot 100 graden Celsius en de verwarmde lucht wordt tussen de bomen geblazen. De goede resultaten van de Frostbuster zijn dus grotendeels te danken aan de temperatuurschommelingen die worden gecreëerd, en door de verlaging van de luchtvochtigheid, waardoor er geen of veel minder rijm ontstaat. Het is echt niet nodig om de temperatuur in het perceel te verhogen tot boven de kritische waarden. Het grote voordeel van het creëren van temperatuurschommelingen is dat dit veel minder energie vraagt dan het verhogen van de temperatuur tot boven de kritische temperatuurwaardes."



Voor diverse telers is het niet helemaal duidelijk. "Voor hun idee staat de temperatuur soms te laag en zien ze 'te weinig' gebeuren vanwege de verdamping. De eerste reactie is om meteen de machine hoger te zetten in temperatuur, maar dat hoeft dus niet. Ondanks dat wij waarschuwen om de machines heter te zetten, toch gebeurt het nog te vaak."

Voor meer informatie:
Agrofrost NV
Canadezenlaan 62
2920 Kalmthout
Tel.: +32 495 51 76 89
patrik@agrofrost.be
www.agrofrost.eu