Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Brits onderzoek naar effectieve bestrijding vruchtboomkanker

Met de introductie van twee nieuwe, effectieve schimmelwerende middelen is mogelijk een belangrijke stap gezet in de bestrijding van vruchtboomkanker.



De ziekte wordt veroorzaakt door de schimmel Neonectria ditissima en wordt vaak gezien bij appel- en perenbomen. Jonge scheuten raken aangetast en er treedt fruitrot op, wat resulteert in forse verliezen. Het aantal gewasbeschermingsmiddelen dat effectief is tegen vruchtboomkanker is beperkt, met name de middelen die tijdens het groeiseizoen toegepast kunnen worden.

Met steun van AHDB Horticulture werd onderzoek gedaan naar oplossingen om deze ziekte te bestrijden. Gedurende twee jaar werd de effectiviteit van experimentele fungiciden, een biologisch fungicide en een aantal alternatieve chemische behandelingen getest. Hieruit bleek dat Delon Pro en Syllit 400SC werkzaam waren tegen fruitrot. Er is een vijfjarig onderzoek opgezet om de verspreiding van vruchtboomkanker te onderzoeken. Het onderzoek is er op gericht een systematische benadering te ontwikkelen die verliezen moet voorkomen. Door de ziekte aan te pakken in de verspreidingsfase wordt beheer effectiever en kan er gericht ingegrepen worden.

Mark Holden, van Adrian Scripps, legt uit dat het aantal bomen dat verloren gaat als gevolg van vruchtboomkanker de laatste tien jaar fors gestegen is, wat het gevolg is van intensieve aanplant. Dit is met name het geval voor vatbare rassen zoals Gala, Braeburn, kanzi en Jazz. "Vruchtboomkanker levert ons economisch gezien de grootste schadepost op. Vandaar dat onderzoek naar de bestrijding van de ziekte van cruciaal belang is voor de sector. Het gebrek aan gewasbeschermingsmiddelen die in het groeiseizoen toegepast mogen worden is het grootste probleem. Hopelijk zullen na het registratieproces van de nieuwe producten de eisen voor het gebruik ervan niet te beperkt zijn."

Scott Raffle, van het AHDB, legt uit dat het onderzoek geïnitieerd is naar aanleiding van toenemende zorgen vanuit de fruitsector. "We zijn blij dat we tastbare resultaten hebben weten te bereiken die echt het verschil zullen maken in de boomgaarden." Eerder onderzoek van AHDB toonde de werkzaamheid van Folicur aan. Het middel is geregistreerd en mag toegepast worden na de oogst wanneer de bomen hun blad verliezen. Robert Saville van NIAB EMR zal de onderzoeksresultaten op de AHDB/EMR Tree Fruit Conferentie presenteren, waar ook telers geïnformeerd zullen worden over de voortgang van het project.


Voor meer informatie:
Lauren Colagiovanni
AHDB
Tel: +44 024 7647 8781
lauren.colagiovanni@ahdb.org.uk
www.ahdb.org.uk
Publicatiedatum: