Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Turkse en Iraanse export in de lift

Rusland bespaarde 4 mld dollar dankzij de boycot

De Turkse export trekt weer aan sinds de boycot is opgeheven. De regio's Antalya, Burdur en Isparta maakten een vliegende start dit jaar met 130 miljoen dollar export in januari. Dat is 30% meer dan in dezelfde maand een jaar eerder. Rusland boycot nog altijd een aantal gewassen, waaronder bloemkool, broccoli, appelen, peren, aardbeien, tomaten, uien en komkommers. De groei in de export is dan ook niet alleen toe te schrijven aan de geopende Russische grens. Ook andere exportmarkten lieten groei zien. De Turken proberen hun export te diversifiëren en zoeken naar markten in onder andere Europa en het Midden-Oosten.

Iraanse export groeit
De handel tussen Rusland en Iran bloeit op dankzij de boycot. Vorig jaar groeide de handel tussen de landen met 80%. Iran exporteerde al groenten en fruit naar Rusland, maar dankzij de 'green corridor' is die handel makkelijker geworden. Daarnaast zet het land in op export van producten uit de andere geboycotte sectoren.



Rusland bespaart, Italië betaalt
Rusland heeft door de boycot 4 miljard dollar bespaard. Dat zegt de Russische minister van Landbouw. "Dit is wat we importsubstitutie noemen: Russische producten die producten die eerder geïmporteerd werden vervangen," aldus de staatssecretaris. Eerder berekende het Kremlin al dat Rusland de kosten voor de voedselimport wist te reduceren van 60 miljard dollar naar 20 miljard dollar sinds de boycot in 2014 werd afgekondigd. Voor de AGF-sector wordt groei verwacht in de productie dankzij nieuwe kassen en boomgaarden. De komende vijf jaar moet het areaal kassen in Rusland nog fors stijgen met bijna 2.000 hectare.

Voor Italië valt de rekening zwaarder uit. De kosten van de sancties die de EU en de VS tegen Rusland instelden, kostten het land 4 miljard euro en 80.000 arbeidsplaatsen. In 2013 was Italië de tweede grootste Europese exporteur naar Rusland. De klappen die de economie kreeg werden ook uitgedeeld door de devaluatie van de roebel en de lage olieprijs.