Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Martin Pietersma: "Consument wil continuïteit in beschikbaarheid, kwaliteit en smaak"

PLUS zet in op bio-appelen van Bio Südtirol

Tholen - In samenwerking met haar leverancier Van der Lem is de Nederlandse retailer PLUS in 2016 van start gegaan met de verkoop van Italiaanse appelen van Bio Südtirol. "Als meest verantwoorde supermarkt van Nederland geven we dit jaar nog meer prioriteit aan biologisch. De keuze voor Italiaanse bio-appelen van Sudtirol sluit daar goed bij aan", verklaart inkoopmanager Martin Pietersma.

"Natuurlijk zijn er dichterbij huis ook appelen verkrijgbaar, maar de appelen uit Zuid-Tirol zijn onderscheidend in smaak vanwege haar ligging op de overgang tussen het mediterrane en Midden-Europese continentale klimaat", vertelt Martin. De appelen van Bio Südtirol zijn verkrijgbaar bij PLUS van oktober tot en met eind mei. Alle appelen zijn Bioland-gecertificeerd en 100% biologisch.


Karl Pichler (VOG), Werner Castiglioni (Bio Südtirol), Marcel van der Lem, Mike Tesselaar (Van der Lem), Martin Pietersma (PLUS) en Gerhard Dichgans (VOG)

"We zijn deze samenwerking gestart onder het motto 'willen is kunnen'. Los van het inkoopspel gaan we voor een langdurige relatie met onze telers en leveranciers. Bio Südtirol kent met haar moederorganisatie VOG net als PLUS een coöperatiestructuur. Daarom past deze samenwerking in de driehoek met onze leverancier Van der Lem en Bio Südtirol ook zo goed. Daarmee hebben we grip op de hele keten. Bij alles wat we doen, staat continuïteit centraal. De consument wil continuïteit in beschikbaarheid, kwaliteit en smaak", vertelt de inkoopmanager.

25.000 ton biologische appelen
Daarin kan CEO Gerhard Dichgans van VOG zich volledig vinden. "We hebben een historie van 120 jaar appelteelt in Zuid-Tirol. VOG is opgericht in 1945 en is er sindsdien in geslaagd het grootste deel van de appelindustrie van de Adige Valley bijeen te brengen. Inmiddels bestaat VOG uit veertien coöperaties met in totaal 5.000 telers. In 2003 werd Bio Südtirol opgericht als specialist van de groep voor het opslaan, verpakken en verkoop van de biologische appeloogst. We telen en verkopen rond de 25.000 ton biologische appelen. Dat is een beperkt deel van het geheel, maar het is wel een dynamische en groeiende markt. We bieden het hele appelgamma, van zowel Braeburn, Gala en Fuji als de clubrassen Pink Lady, Kanzi, Evelina en Jazz in de biologische variant aan."

Daarbij is volgens directeur Werner Castiglioni van Bio Südtirol de productbeschikbaarheid geen probleem. "Onze 180 leden hebben een totaal areaal van 600 hectare bio-appelen, goed voor een volume van zo'n 25.000 ton fruit. Dit is echt familie-gedreven fruitteelt. Dat is de reden dat ze weten wat er speelt in de boomgaard en de beste kwaliteit appelen kunnen telen."

Dat er aan de biologische appelen een meerprijs zit, is volgens Werner noodzakelijk. "De opbrengsten per hectare liggen 25% lager en omdat we vinden dat de kwaliteit en het uiterlijk niet minder mag zijn dan de conventionele appelen, gaat er ook nog eens 20-25% van het volume naar de industrie. Dit resulteert in de beste bio-appelen die er te vinden zijn." Dat kan Martin Pietersma beamen: "Onze klanten vragen erom in de winkels!"