Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Handel en export matig

Zuid-Afrikaanse pruimenexport gehinderd door kleine maten


In Zuid-Afrika is het pruimenseizoen voor twee derde voltooid. Momenteel worden de rassen African Delight, Flavor King, Laetitia, Songold, Southern Belle en Angeleno geoogst. In de Westkaap kampen telers nog steeds met de gevolgen van de droogte. De Theewaterkloof Dam is maar voor 31,8% gevuld en de Bergrivier Dam voor 45,8%. De productie is bij de meeste rassen gedaald met uitzondering van Laetitia. De kalibers zijn kleiner dan normaal en er zijn ook wat problemen met de houdbaarheid.
 
"Onze volumes zijn groter dan vorig jaar maar we kunnen niet al ons fruit exporteren. We zullen een deel van onze productie op de binnenlandse markt af moeten zetten" vertelt Wessel Erasmus van Banhoek Fruit Packing. "Het probleem is echter dat de lokale markt niet alle pruimen kan absorberen en de prijzen staan onder druk. We doen er alles aan om onze kosten te dekken en verkopen aan lokale markten."

 

Gelukkig neemt in de informele straathandel de vraag naar pruimen toe. "Er zijn steeds meer handelaren met 'bakkies' die bij ons pruimen inkopen om ze op straat te verhandelen," aldus Erasmus. Bij Franschhoek Markteing in Westkaap worden jaarlijks gemiddeld 3 miljoen dozen pruimen ingepakt. 90% hiervan wordt geëxporteerd (dozen van 5 kilo klasse A, 8 kilo klasse B). De kwaliteit is dit jaar goed maar de maten zijn klein, legt marketingmanager Jan Hoon uit. "De prijzen in de EU zijn momenteel goed. Zo'n 50% van ons volume wordt hier afgezet. De prijzen in het Midden-Oosten en het Vereinigd Koninkrijk zijn op dit moment wat lager."



Het ras African Delight werd door de Agricultural Research Council ontwikkeld en is een betrouwbaar ras voor exporteurs. De pruim is niet alleen smakelijk maar ook bestand tegen lange transittijden. Hoon legt uit dat het transport naar India 28 dagen in beslag neemt (de transittijd naar het Verenigd Koninkrijk bedraagt 16 dagen) zodat sommige rassen overrijp worden. African Delight bereikt zijn bestemming echter in optimale conditie. Franschhoek Marketing richt zich nog altijd vooral op de rassen Laetitia en Songold (beide van Infruitec-Nietvoorbij) en Angeleno.

Afrikaanse markt groeit
De Afrikaanse markt voor pruimen groeit. "In Afrika houden ze van variatie. We exporteren dus geen containers met maar één ras. We verkopen 90% rode pruimen en 10% gele. Soms vullen we de container aan met ander fruit of zelfs met groenten," vertelt Stefan Ferreira van Qualichoice Exporters. 

Yoann Bleusez van Kallos Exporters is het hier mee eens. Hij voegt er aan toe dat de ontwikkeling van de lokale infrastructuur, zoals bijvoorbeeld koelfaciliteiten, cruciaal is voor de groei van de Afrikaanse AGF-handel. De belangrijkste afzetmarkten voor Zuid-Afrikaans fruit zijn de olieproducerende landen in West-Afrika, gevolgd door Oost-Afrika en landen aan de kust die over havens beschikken.



Voor meer informatie: 
Wessel Erasmus
Banhoek Fruit Packers
Tel: +27 82 413 1501


Jan Hoon
Franschhoek Marketing (Freshness First)
Tel: +27 21 876 3140


Jan Stefan Ferreira
Qualichoice
Tel: +27 21 447 8053
Publicatiedatum: