Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Italiaanse VOG ziet appelafzet stijgen

Voor het Italiaanse consortium VOG is de meest cruciale periode van het appelseizoen aangebroken. Het consortium oogstte in 2016 627.000 ton appelen, 2% meer dan in het voorgaande jaar. De opbrengsten per ras weken nogal van elkaar af. De productie van Royal Gala daalde met 4% maar die van Golden Delicious steeg echter met 6%. De volumes Braeburn groeiden zelfs met 10%. De productie van Fuji daalde het sterkst (-22%), gevolgd door Granny Smith (-8%) en Morgenduft (-16%). Na een matige oogst in 2015 lieten alle clubrassen, waaronder Cripps Pink, dit jaar groei zien.


Verkoopresultaten
Na een trage start in september en oktober trok de markt in november en december sterk aan. "Aan het begin van het nieuwe jaar lagen we op koers met onze verkoopplanning," vertelt Gerhard Dichgans, directeur van het VOG Consortium. "Ook hier zien we grote verschillen tussen de rassen. Royal Gala en Red Delicious hebben het erg goed gedaan en onze verwachtingen overtroffen. De verkoopresultaten van Fuji, Braeburn en Granny Smith komen overeen met onze ramingen, zeker gezien de kleinere volumes. Alleen Golden Delicious heeft slechter gepresteerd, wat te maken heeft met het wegvallen van met name de Egyptische markt.

De inkomsten zijn nagenoeg vergelijkbaar met die van vorig jaar met uitzondering van Royal Gala, waarvan al 60% van het volume afgezet is. De sterke vraag naar dit ras heeft de prijzen opgedreven. "Een groot pluspunt is dat de kwaliteit van appelvoorraden dit seizoen uitstekend is, een grote verbetering ten opzichte van vorig jaar," vertelt Dichgans. "Dit geldt ook voor onze Royal Gala appelen, waarmee we vorig jaar problemen hadden. Dit jaar kunnen we echter rekenen op een goede kwaliteit zodat we onze klanten tot eind maart/begin april kunnen beleveren."

Internationale Markten
De afzet van VOG op de Italiaanse en Europese markt verloopt volgens plan. Het consortium maakt zich echter zorgen over de Noord-Afrikaanse markt, die de laatste jaren steeds belangrijker geworden is voor Italiaanse appelen. In Libië en Algerije zit de markt op slot vanwege een enorme devaluatie van de lokale munt. Egypte, dat tot juni 2016 grote volumes Italiaanse appelen afnam, beschikt eveneens niet meer over de financiële middelen om appelen te importeren. Ondertussen hebben zich alternatieve markten aangediend. Zo verloopt de export naar het Midden-Oosten en Saoedi-Arabië vlot en wordt er naar Spanje geëxporteerd. Verrassend genoeg verloopt ook de export naar Zuid-Amerika en India uitstekend.
 
"We hebben er alle vertrouwen in dat de rest van het verkoopseizoen goed zal verlopen," vervolgt Dichgans. "Zelfs in de tweede helft van het seizoen, geeft de consument de voorkeur aan Europese producten. Dit gaat ten koste van de import uit het zuidelijk halfrond, waarvan het aandeel op de Europese markt de laatste vijf jaar fors gekrompen is. Gezien de kwaliteit van onze producten, zullen wij dit jaar zeker van deze trend kunnen profiteren."

Voor meer informatie:
Jessica Sabatini
VOG
Tel: +39 059 7863894 
Mob: +39 335 5350533
Publicatiedatum: