Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Handelsbesprekingen EU en Marokko gaan door

De EU en Marokko zijn het eens geworden over de voortzetting van een agrarisch handelskoord. Het akkoord werd afgelopen dinsdag getekend.

"Dit is een modelsamenwerking, rijk en multidimensionaal. De EU en Marokko zijn vastbesloten dit zo te houden en nog verder te ontwikkelen." zei Federica Mogherini,het hoofd van Buitenlandse Zaken van de EU in een gezamenlijke verklaring met Nasser Bourita, Marokkaanse diplomaat, na besprekingen in Brussel. "Gesprekken tussen de EU en Marokko zullen doorgaan in een serene sfeer en wederzijds vertrouwen."

Marokko verbrak vorig jaar de diplomatieke banden met Brussel nadat een Europese rechtbank het handelskoord nietig had verklaard op grond dat het illegaal van toepassing was op de Westelijke Sahara. Dat is een voormalige Spaanse kolonie gecontroleerd door Rabat en waar het Polisario Front, gesteund door Algerije, vecht voor onafhankelijkheid. Deze beslissing is afgelopen december teruggedraaid.

De gezamenlijke verklaring luidt: "Gezien het strategische belang van de banden laten beide partijen weten aan het werk te willen gaan en op alle gebieden van gezamenlijk belang de samenwerking te bevorderen."

Publicatiedatum: 13-2-2017
Auteur: Floris Meijers
Copyright: www.agf.nl

  

Reacties:


Terwijl de EU verdeeld raakt en uit elkaar valt, verdedigt Marokko zijn territoriale integriteit uitmuntend. De dagen van verdeel en heers zijn voorbij voor de EU. De Marokkaanse Sahara (Westelijke Sahara voor de onwetenden) is internationaal nooit erkend als een land APART. De Marokkaanse standpunten zijn altijd helder. De EU daarentegen komt continu met verschillende standpunten om verdeling te scheppen. Marokko geeft daarom wederom een ferme waarschuwing. Samenwerking en handel drijven is prima, maar de wereld is groter dan de EU alleen. Marokko heeft belangrijke troeven in handen, wat hen zeer sterk maakt met onderhandelingen. De beslissing van de EU om zaken te blijven doen, is niet anders dan logisch. Marokko is de poort van het continent van de toekomst, Afrika.
Reda, Amsterdam - 15-2-2017 3:11:21


De beslissing, om het handelsakkoord met Marokko voor wat betreft producten uit West-Sahara nietig te verklaren, is afgelopen december inderdaad teruggedraaid. De reden is dat West-Sahara nooit deel uit kan maken van een handelsakkoord met Marokko omdat het een ander land is, ook al is een groot deel door Marokko bezet.
Omdat West-Sahara geen deel kan zijn van een handelsakkoord hoeft dat akkoord ook niet nietig verklaard te worden.
Probleem is nu hoe de EU gaat uitmaken welke producten uit Marokko komen en welke uit West-Sahara, want Marokko wil dat verschil niet erkennen. Gaat om tomaten bv. en ook om vis.
van kaas, den Haag (email) - 13-2-2017 17:31:21


Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: