Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
"Andalusische citrussector gaat voor volume en diversificatie"

Het Spaanse Mogalla teelt en vermarkt allerlei soorten glastuinbouw-producten. Het bedrijf begon echter 16 jaar geleden als sinaasappelteler. Dit is tot op de dag van vandaag de kern van het bedrijf, dat per jaar zo'n 30 miljoen kilo aan sinaasappelen produceert in Huelva en Sevilla."Een paar jaar geleden was de teelt van sinaasappelen erg lucratief voor citrustelers. De situatie is echter geleidelijk aan verergerd en op dit moment is het moeilijk om nog commercieel interessante marges te verkrijgen. Er wordt veel geproduceerd en er is concurrentie van een groot aantal regio's," zegt Daniel Blanco van Mogalla. "Als je vandaag de dag niet met supermarktketens werkt die jou kunnen garanderen dat ze een groot deel van je volume op gaan nemen, sta je erg kwetsbaar in een fluctuerende markt. Met name met sinaasappelen is dat een enorm risico," legt hij uit.Daarom heeft Mogalla besloten zich te diversificeren door granaatappelen, abrikozen, Paraguayo-perziken, knoflook en kaki te gaan telen. Het bedrijf heeft hierdoor een sterke positie in de markt verkregen. Ook heeft het bedrijf hierdoor zijn beschikbare aanbod voor zijn klanten uit kunnen breiden."Andalusische sinaasappelen krijgen steeds meer waardering en worden steeds populairder in de markt. In Valencia is sprake van een traditie waarin land door middel van erfenis wordt doorgegeven. Dit leidt tot kleinere plantages of tot het overschakelen op andere gewassen. Het model in AndalusiŽ zit echter beter in elkaar. Andalusische citrusplantages hebben meer diversificatie in fruitsoorten en werken op een grotere schaal. Ook richten Valenciaanse citrustelers zich meer op vroege rassen zoals de Navelina. In AndalusiŽ hebben we ook de late rassen, zoals de Salustiana, Lanelate, Navel Powel en Valencia Late. Hiermee kunnen we het tweede deel van ons citrusseizoen aanvullen," aldus BlancoOp dit moment exporteert Mogalla Salustiana-sinaasappelen. Er wordt van dit ras rond de 4 miljoen kilo geproduceerd. Ook wordt er voor 700.000 kilo aan Sanguina geproduceerd en voor 3,2 miljoen kilo aan Nadorcott-mandarijnen."We exporteren de Sanguinelli-sinaasappelen naar Frankrijk, ItaliŽ en Nederland. Ook voeren we onze export naar Letland en Litouwen op. De Sanguinelli wordt voornamelijk gebruikt voor sinaasappelsap, maar is ook erg populair in cocktails wegens zijn opvallende rode kleur," zegt Daniel Blanco.

Mogalla exporteert zijn producten naar een groot aantal Europese landen, waaronder ook een aantal Oost-Europese landen. Ook wordt er geŽxporteerd naar het Midden-Oosten, Canada en de VS. Binnenkort gaat het bedrijf met kaki en sinaasappelen de Chinese markt op nu Mogalla tegemoet kan komen aan het vereiste protocol voor deze markt."De export van Spaanse sinaasappelen naar China neemt fors toe. Op de korte termijn willen we naar deze markt een handelsroute openen. Daar zit wegens de lange transporttijd en de strenge kwaliteitseisen een zeker risico aan verbonden. Er wordt bijvoorbeeld veel belang gehecht aan het uiterlijk van het fruit. Tegelijkertijd is deze markt niet alleen erg aantrekkelijk, maar gezien het overschot op de Europese markt ook ronduit noodzakelijk."


Het voornaamste omzetkanaal van het bedrijf komt neer op grote retailers. Binnenkort wordt echter het nieuwe merk IN…DITA gelanceerd met een focus op merkgerichte markten zoals bij Rungis in Parijs of in Brussel en Noord-ItaliŽ.

6 miljoen granaatappelen in handen van een enkele teler
Mogalla heeft op dit moment een areaal van meer dan 210 hectare voor de teelt van granaatappelen. De teelt hiervan zal in 2019 op een piek komen. Er wordt een volume geraamd van 6 miljoen kilo aan rassen als Acco, Mollar en Wonderful.

"We hebben fors in dit product geÔnvesteerd. We willen onszelf profileren als een van de grootste granaatappelproducten van Spanje. Het is lastig om zulke volumes in handen van een enkele teler te houden. We zijn ook verwikkeld in een onderzoeksproject dat erop is gericht om de houdbaarheid van de granaatappel te verlengen."

Volgens Daniel Blanco is het potentieel voor de consumptie van granaatappelen erg hoog en neemt dit momenteel zelfs toe. "In het verleden waren er slechts kleine volumes op groothandelsmarkten. Nu vind je ze voor het grootste deel van het jaar in de schappen van supermarkten. Samen met het toenemend bewustzijn met betrekking tot de gezondheidsvoordelen van deze fruitsoort zorgt dit voor meer consumptie. De markt voor granaatappelen heeft echter nog steeds bepaalde uitdagingen die we nog moeten zien te overbruggen," zegt hij tot slot.

Voor meer informatie:
Daniel Blanco
Mogalla S.A.T.
Carretera Sevilla Ė Ayamonte, km 104.
Huelva, Andalusia. Spain.
T: +34 954 934 272
M: +34 600 422 318
danielblanco@mogalla.com
www.mogalla.com

Publicatiedatum: 14-2-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: