Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuw-Zeelandse teler deelt onderzoek naar jumbo-ras blauwe bessen

Het jonge bedrijf BerryCo krijgt steeds meer invloed in de groeiende exportmarkt voor Nieuw-Zeelandse blauwe bessen. Het bedrijf heeft onderzoek verricht naar blauwe bessen met jumbo-formaat. Het resultaat van dit onderzoek wordt op 8 februari gedeeld met telers in de regio Tauranga. Jumbo-blauwe bessen zijn naar verluid erg in trek bij gezondheidsbewuste consumenten en zijn op dit moment de Aziatische markt aan het veroveren.



Het Eureka-ras is ontwikkeld door de gerenommeerde Australische blauwe bessenkweker Ridley Bell van Mountain Blue Orchards. De bessen zijn net zo groot als een Nieuw-Zeelandse munt van $2. BerryCo heeft de exclusieve rechten in Nieuw-Zeeland verkregen voor een aantal blauwe bessen rassen van Mountain Blue Orchards (MBO), waar ook de Eureka onder valt. Het eerste areaal van 40 hectare voor deze bessen wordt in de komende maanden aangeplant.

Als de productie van de Eureka eenmaal op gang is, wordt verwacht dat dit tot een revolutie binnen de blauwe bessen-sector zal leiden. Telers kunnen met de jumbo-blauwe bes sterker concurreren op de wereldmarkt voor zachtfruit. De export-omzet wordt voor de eerste twee seizoenen in Nieuw-Zeeland geraamd op meer dan NZ$8 miljoen (€5,5 miljard), wat vooral is gebaseerd op de grote vraag naar premium fruit in Zuid-Oost-Azië.

BerryCo-directeur Carwyn Williams zegt dat de officiële introductie van de nieuwe blauwe bes een belangrijke mijlpaal was voor de ontwikkeling van zijn bedrijf. BerryCo is opgericht vanuit de insteek dat blauwe bessen-consumenten moeten krijgen waar ze om vragen. "De MBO-rassen hebben een grote maat, zijn knapperig en goed houdbaar. We zijn van mening dat het een goed teeltprogramma is."

"BerryCo-telers die op de toekomst zijn gericht hebben geïnvesteerd in licenties. Ze begrijpen goed dat wij erop uit zijn om zowel markten als hun eigen ondernemingen op een duurzame manier te ontwikkelen. Het beheer van het intellectueel eigendom zorgt ervoor dat we niet meer hectares aan gaan planten dan dat wij onder premium-voorwaarde op de markt kunnen zetten. Ook kunnen we de rassen kiezen die het meest geschikt zijn voor onze verschillende teeltgebieden."

Tot vorig jaar waren de mogelijkheden voor de export van Eureka in Zuidoost-Azië nog nooit echt goed verkend. BerryCo begon toen echter met de export van 300 ton aan jumbo-bessen vanuit Australië. In Australië is sprake van een solide productie van de MBO-rassen in het noordoosten van New South Wales. Het grootste deel van het aanbod werd in een periode van vier maanden naar Thailand en Singapore geëxporteerd. Ook werd er een klein volume naar Hong Kong en de Verenigde Arabische Emiraten gestuurd. 

De strenge fytosanitaire regelgeving van Australië beperkt de toegang van BerryCo naar bepaalde markten. Omdat de export vanuit Nieuw-Zeeland echter uitgaat van andere fytosanitaire regels, is het voor lokale telers toch mogelijk om markten als Japan en uiteindelijk ook Zuid-Korea en China te bereiken. Vorig jaar heeft het Ministerie voor Primaire Industrie besloten een grotere prioriteit te geven aan blauwe bessen met betrekking tot markttoegang tot China en Zuid-Korea. Dit besluit heeft niet alleen voordelen voor BerryCo, maar ook voor de gehele Nieuw-Zeelandse blauwe bessensector.

"Nu we de Aziatische markt hebben verkend en de efficiëntie van onze leveringsketen hebben getest, is onze belangrijkste focus nu onderzoek. We willen uitzoeken welke rassen het meest opbrengen voor Nieuw-Zeelandse producenten en het meest geschikt zijn voor de Nieuw-Zeelandse teeltgebieden," aldus Williams.

BerryCo levert dit jaar zijn eerste 200.000 planten aan telers die een licentie hebben. De eerste planten worden in maart gedistribueerd. In de lente van 2017 vindt de volgende distributiefase plaats. Na het eerste jaar na aanplanting is er productie mogelijk. Zodoende zijn er kleine commerciële volumes in 2017 mogelijk, waarbij later in het jaar duidelijk wordt hoe groot de volumes voor export gaan zijn.

Voor meer informatie:
Alison Brown
Blink PR
Tel: +1 021 496 366
Publicatiedatum: