Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Britse tabloid beschuldigt Spanje voor groententekorten

Het regenachtige weer in december en de sneeuw in januari heeft de slateelt in de regio Murcia zwaar getroffen en dit heeft het nakomen van verbintenissen met klanten in Europa en in het Verenigd Koninkrijk erg bemoeilijkt, waar negen van de tien kroppen sla uit Spanje komen.

Nu sommige Britse supermarkten tot rantsoenering van de sla zijn overgegaan beschuldigt het nieuwsblad 'The Sun' Spanje en enkele producerende gebieden, zoals Murcia, van het veroorzaken van het Britse groententekort. 

De door het blad geciteerde experts koppelen het tekort aan "de droogte en de koudegolf in Murcia" maar er komen een hoop insinuaties bij beladen met vreemdelingenhaat. Lege dozen, aanbodgebrek, buitensporige prijzen, beperkingen en rantsoenering, chaos, paniek ... Het sensationele verslag vergelijkt zelfs de schappen van Britse supermarkten met de overvloed in beelden van een supermarkt in Molina de Segura en beschuldigt de Spanjaarden ervan producten in het geheim achter te houden.

Het blad toont ook beelden van lege schappen in Sainsbury supermarkten en beweert dat er een 'zwarte markt' is ontstaan waar een doos sla "voor 50 pond" kan worden gekocht. Het nieuws heeft veel losgemaakt bij lezers die het blad beschuldigen van vreemdelingenhaat en van het manipuleren van de informatie over de stormen die gebieden zoals Murcia hebben getroffen.

"We hebben geen klachten ontvangen"
In Murcia werd het nieuws met verbazing door producenten ontvangen. Hoyamar manager Domingo Llamas erkent dat er door de overstromingen in december en sneeuw in januari problemen zijn met alle gewassen. Voor deze in Lorca gevestigde coöperatie vertegenwoordigt de Britse markt 60% van de omzet: bijna 20 miljoen euro per jaar.

Volgens Alimer, een van de belangrijkste landbouwcoöperaties in het zuidoosten van Spanje, zijn er geen klachten van haar afnemers en voorzitter Julián Díaz legt uit dat in andere landen - zoals Italië, die ook deze markt bevoorraden - velen hun hele oogst door de koudegolf zijn kwijtgeraakt. Normaal gesproken gaat 20% van de export van Alimer naar het Verenigd Koninkrijk.
 
Ze geloven in ieder geval niet dat deze omstandigheden de prijzen die Spaanse producenten ontvangen affecteren, die klagen dat de Spaanse sla in sommige Britse supermarkten soms drie keer goedkoper wordt verkocht dan die uit de VS. "We kunnen nauwelijks de kosten dekken", zegt Llamas.

Bron: cadenaser.com

Publicatiedatum: 8-2-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: