Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Vooruitblik NEPG op nieuwe seizoen

"Tekort aan pootgoed zal uitbreiding aardappelareaal reduceren"

Volgens bronnen binnen de NEPG (North-Western European Potato Growers) zou de eerder verwachte areaaluitbreiding als gevolg van een tekort aan pootgoed, minder zijn dan eerder verwacht. Op Groot-Brittannië na is er in de overgebleven vier andere landen een tekort aan pootgoed van de speciale frites-rassen. Voor Duitsland in iets mindere mate.

Tegelijkertijd zal de productie in de verwerking met 700.000 tot 800.000 ton toenemen en zijn de contractprijzen van de vroege aardappelen (rond midden juli) met gemiddeld 3 euro per 100 kg verhoogd. De contractprijzen voor de hoofdoogst zijn gemiddeld met 1 tot 1,50 euro per 100kg gestegen.

Alternatieven

Telers en verwerkers zijn naarstig op zoek naar alternatieven, zoals het gebruiken van de maat 28/35, het snijden van meer pootgoed, dubbeldoelrassen in het zetmeelgebied en nieuwe veelbelovende rassen. Ook zullen 'oude rassen' als Bintje, Asterix, Desiree, etcetera een comeback beleven. Om de gevraagde kwaliteit van de oogst te kunnen waarborgen, zullen telers volgens de NEPG verantwoord met extra risico's moeten omgaan.

De overgrote meerderheid van het beschikbare pootgoed van frites-rassen is in handen van de verwerkers. Dit feit geeft de verwerkers de kans om meer telers contracten te laten tekenen, waarbij de totale opbrengst terug geleverd dient te worden.

De NEPG wijst er tevens op dat de opbrengst per hectare een grotere invloed heeft op het totale volume dan een eventuele uitbreiding van het areaal. Uitgaande van een 'normale' opbrengst per hectare voor komend jaar en hetzelfde areaal als vorig seizoen, zullen er voldoende aardappelen beschikbaar zijn, inclusief de productie uitbreiding van de industrie.

Huidige voorraad
Eind deze maand zullen de voorraadcijfers van diverse landen weer bekend zijn en gepubliceerd worden. De algemene verwachting is dat die lager zullen uitvallen dan vorig jaar rond deze tijd. De actuele dagmarkt en de termijnmarkt bevestigen dit reeds. Het gedeelte 'vrije aardappelen' zal zeker minder zijn dan vorig jaar. Het hoge tarra percentage van dit seizoen heeft tot gevolg dat een teler meer aardappelen nodig heeft om aan zijn contractvolume te voldoen. Hoe hoger het tarra percentage, des te minder vrije aardappelen overblijven.

Bron: NEPG

Publicatiedatum: 8-2-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: