Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Scherp blijven op bewaring ondanks lage prijs

Weinig alternatieven voor uienafzet in Europa

Erik Waterman van Waterman Onions moet tot zijn spijt constateren dat er momenteel geen goede vervanger is voor de weggevallen afzet naar West-Afrikaanse landen.

"Meestal neemt Europa het stokje over na de jaarwisseling", vertelt Erik. "Maar dit seizoen hebben de ons omringende landen genoeg eigen voorraad." Als gevolg daarvan liggen in heel Europa de prijzen af sorteerder ongeveer op een gelijk niveau. Dat is een redelijk unieke situatie." Ook Zuid-Amerika is niet aan de markt. "In andere jaren loopt de afzet naar Brazilië soms wel door tot in april maar door areaaluitbreiding heeft Zuid-Amerika nu genoeg van eigen bodem."



Lichtpuntjes
Ondanks de lastige markt ziet Erik ook kleine lichtpuntjes. "In Duitsland en Oostenrijk hebben retailacties geleid tot een opleving van de vraag. Daardoor is de prijs gestabiliseerd. Stabilisatie is belangrijk voor het vertrouwen bij de koper." Ook de goede kwaliteit van de Nederlandse ui kan helpen. "Nu de prijzen in heel Europa op gelijk niveau liggen, zijn we dankzij de kwaliteit toch weer concurrerend."

Ook op de wereldmarkt kan de gunstige prijs-kwaliteit verhouding de Nederlandse ui in de kaart spelen, denkt Waterman. "Met een beetje geluk kunnen we in Azië de concurrentie met de Nieuw-Zeelandse oogst langer volhouden." Datzelfde zou volgens Waterman kunnen gelden voor de afzet naar Midden-Amerika en de Caraïben.

Blijven focussen op bewaring
De huidige lage prijzen stimuleren misschien niet om veel aandacht aan uien te besteden. Remko Wilms legt uit waarom scherp blijven toch gewenst is en waarop gelet moet worden.

Wat betreft het prijsverloop van de uien maakt Remko een vergelijking met de nieuwe dienstregeling van de NS die ongeveer gelijk uitkwam met de vorige nieuwsbrief van Waterman Onions. "Begin november zijn we even bij de halte van 14 euro geweest. Helaas ging daarna de wissel om en zijn we inmiddels de haltes van 12, 10 en zelfs 8 euro voorbij gesneld. Het is in de huidige markt niet te voorspellen wat de volgende halte zal zijn."

Wat de resterende maanden van afzetseizoen 2016 gaan brengen, is dus nog ongewis. "Positieve factoren zijn onze concurrerende prijs en de zeer behoorlijke kwaliteit", stelt Remko. "Ondanks het vrij extreme teeltseizoen liggen de meeste uien heel acceptabel in de bewaring. De prachtige nazomer en natuurlijke afrijping in augustus en september hebben het moeilijke groeiseizoen grotendeels goedgemaakt."

"Het is voor de afzet van uien in deze periode van het grootste belang dat een partij in topconditie is", stelt Wilms. "Een streeftemperatuur voor dit moment is circa 8 graden bij een RV van circa 75%. Zit de partij nog niet op deze waarden, ga hier dan niet halsoverkop naartoe maar probeer de streefwaarden in kleine stapjes te bereiken."

Bron: Waterman Onions
Publicatiedatum: