Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ben-Erik Daniels, Daniels Frukt

Åland Eilanden produceren 60% Finse appelen en peren

Het familiebedrijf Daniels Frukt wordt gerund door de elfde generatie en teelt al sinds 1724 hardfruit in het Finse Västanträsk. Deze regio op de Aland Eilanden telt meer zonuren dan de rest van Finland en kent een lang, zacht najaar, wat ideaal is voor de groenten- en fruitteelt. 60% van het totale Finse hardfruitvolume wordt hier geproduceerd.


Op het aloude bedrijf in Västenträsk teelt de familie Daniels momenteel op 15 hectare appelen en peren op 2,5 hectare. Onlangs is het bedrijf uitgebreid met 20 hectare in Åttböle. Hoewel de tradities van vorige generaties in ere gehouden worden, heeft de familie ook oog voor de toekomst. Oude rassen worden vervangen door nieuwe die aantrekkelijker zijn, beter smaken en bovenal minder gewasbeschermingsmiddelen nodig hebben.


De oogstperiode begint half augustus en tot maart/april wordt er vermarkt. De voorraden zijn meestal tussen februari en april uitverkocht.

Daniels Frukt beschikt over eigen sorteer- en verpakkingsfaciliteiten in Västanträsk. De koelcellen hebben een capaciteit van 750 ton, waarbij 300 ton bewaard wordt in een speciale ULO (zuurstofarme) cellen.



"Het fruit wordt geplukt in speciaal ontworpen tassen die voorzichtig geleegd kunnen worden in 4 grote kratten die op de trailer staan. Tijdens de drukste periode aan het einde van het seizoen worden er dagelijks 20 tot 40 ton geplukt. Voor de vroege rassen ligt dit volume lager omdat we deze meestal op twee momenten plukken. We plukken de rijpe, rode appelen eerst, waarna we wachten tot er meer appelen rijp zijn voordat we de rest plukken. Op deze manier krijgen we een gelijkmatige en goede kwaliteit,'' vertelt Ben-Erik Daniels.

 
Afhankelijk van het jaargetijde heeft het bedrijf 5 tot 30 werknemers in dienst. Het gebruikt verstelbare platforms om de appelen te plukken. De platforms kunnen 4 dozen (van 1,2 ton per stuk) dragen die vervolgens direct op de vrachtwagen geladen kunnen worden, waarna er meteen weer lege dozen teruggeplaatst worden. Door dit systeem komt er geen vuil aan de appelen en kunnen werknemers tweemaal zoveel appelen plukken op moeilijk bereikbare plaatsen. De platforms worden ook buiten het oogstseizoen gebruikt, bijvoorbeeld bij het snoeien, plaatsen van feromomenstrips en dunnen.

"Uiteraard willen we onze investeringen terugverdienen. We denken dat het belangrijk is jaarlijks te investeren in zaken die onze kwaliteit verhogen, milieuvriendelijker zijn en loonkosten verminderen," vervolgt Ben-Erik.



Onlangs heeft Daniels Frukt een Combisort machine aangeschaft van de Nederlandse fabrikant Greefa. "We hebben verschillende mogelijkheden bekeken. De Greefa Combinsort was de beste oplossing voor ons omdat deze het risico op kneuzingen verminderd. De machine kan ook voorzien worden van een systeem waarmee de interne en externe kwaliteit gemeten kan worden. Bovendien heeft de machine een prettige vormgeving die goed past in onze sorteerfaciliteit. We kunnen nu grotere volumes per dag sorteren zodat we onze appelen nog sneller kunnen vermarkten want de vraag is groot. Het belangrijkste is echter dat een betere kwaliteit ervoor zal zorgen dat de consument nog meer appelen koopt."


Voor meer informatie:
Ben-Erik Daniels
Daniels Frukt
Tel: +358 40 0941326
Fax: +358 18 48586
Email: benerik@daniels.ax
www.daniels.ax
Publicatiedatum: