Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Groot verschil tussen THT en TGT

Houdbaarheidsdatum: wat kun je na opening nog opeten?

Op veel producten staat een houdbaarheidsdatum, zoals een pak sinaasappelsap, voorverpakte groente, vlees, vis, soepen en sauzen. Die houdbaarheidsdatum geldt voor gesloten producten.

Het is soms lastig te bepalen of je iets nog veilig kunt eten of drinken als het over de datum is. En wat doe je als een verpakking al even geopend is, maar de houdbaarheidsdatum nog niet bereikt is? Gooi je het weg of eet je het toch op?

Verschil THT en TGT
Op verpakkingen vind je vaak de aanduiding 'Te gebruiken tot' (TGT) of 'Tenminste houdbaar tot' (THT). 'Te gebruiken tot' staat op producten die snel bederven, zoals verse (rauwe) vis en vers (rauw) vlees. De TGT-datum geeft aan dat het product tot de vermelde datum veilig te gebruiken is, daarna kunnen er risico's voor de gezondheid optreden. Dat komt omdat bij verse vis en vers vlees bacteriƫn snel kunnen groeien. Is het over de datum, geopend of ongeopend, gooi het dan weg.

Bij producten met een 'Tenminste houdbaar tot'-datum ligt het anders. Daar betekent de datum een kwaliteitsgarantie. Als het product over de datum is, wil het niet meteen zeggen dat het niet meer veilig is om te eten, wel dat de kwaliteit achteruit kan zijn gegaan. Dat kun je bijvoorbeeld merken aan de kleur, geur en de smaak. Voorbeelden van producten met een THT-datum zijn melk, sinaasappelsap, pasta, rijst en ingeblikte groente.

Zintuigen gebruiken
Bij producten met een 'Tenminste Houdbaar Tot'-datum kun je vaak je zintuigen gebruiken. Ziet het product er nog goed uit? Heeft het geen klonten, schimmel of rotte plekken? Als dat wel zo is, gooi het dan weg. Ruikt het nog goed? Is de geur heel muf of overheersend, eet het dan niet. Proef een klein beetje. Als het vies smaakt, dan kun je het beter niet eten. Bij producten met een 'Te Gebruiken Tot' -datum (zoals verse vis en vers vlees) geldt: is het over de datum, gooi het dan weg. Ook als de verpakking nog dicht is.

Een paar voorbeelden:
  • Voor verse vis, vlees en kipfilet geldt: dezelfde dag na openen opeten;
  • Vleeswaren zoals ham en worst zijn nog 4 dagen na opening houdbaar in de koelkast;
  • Voorverpakte gesneden groente: maximaal een dag na opening;
  • Gerookte zalm: 2 dagen na opening;
  • Melk: 3 tot 5 dagen na opening;
  • Sinaasappelsap: 3 tot 7 dagen na opening.
Bron: Voedingscentrum
Publicatiedatum: