Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
vooral de typisch Belgische producten

Nog steeds tekorten bij groentenverwerkers

In september 2016 heeft de groenteverwerking zijn bezorgdheid geuit over mogelijke oogstverliezen in de belangrijkste groenteproducerende landen in Noord-West-Europa, als gevolg van de uitzonderlijke regenval in mei en juni, gevolgd door de extreme warmte en droogte in juli en augustus van dat jaar. Significante opbrengstdalingen werden vanuit BelgiŽ, Nederland, Frankrijk en het VK gerapporteerd voor erwten (-31%), bonen (-20 ŗ 25 %), spinazie (-30%), baby en Parijse wortelen (-37%).

Ook op vandaag blijft de toestand problematisch voor de diepvriesgroentesector. In het noorden van Europa worden tekorten geraamd voor prei (-30 %), sluitkool (-10 %) en spruiten (-30 %). Dit betreft typisch Belgische producten. Deze situatie werd nog erger door de opbrengstverliezen in Spanje, als gevolg van extreme weerscondities sinds de zomer van 2016. In september werden in AndalusiŽ, Murcia, Navarra, Extremadura en Levante de hoogste temperaturen in 50 jaar gemeten.  In december veroorzaakten de ergste regens sinds 70 jaar in Zuid-AndalusiŽ, Murcia en Levante overstromingen en brachten ze schade aan diverse gewassen. In januari 2017 werden Levante, Murcia en Navarra slachtoffer van ongekende koude en de meeste sneeuwval sinds 35 jaar. Als gevolg hiervan leden telers en verwerkers ernstige verliezen voor een reeks groenten, en dit in het bijzonder voor broccoli, bloemkool, spinazie, courgette en artisjok, aubergine en romanesco. Een deel van de artisjokoogst is bevroren en andere gewassen hebben een ernstige groeiachterstand. Voor broccoli en bloemkool zijn tekorten van 50 % gerapporteerd.

Ook in ItaliŽ werd schade gemeld voor late wintergroenten, gevolgd door hevige sneeuw en vorst die het zuid-midden van ItaliŽ troffen. De groenten die hier het meest onder leden zijn : artisjok, bloemkool, broccoli, spinazie, selder en venkel.  De eerste ramingen tonen een opbrengstderving voor broccoli en bloemkool van 40 tot 45 %.

Verwacht wordt dat de combinatie van de problemen in Noord-West-Europa, reeds gemeld in 2016, en de bijkomende problemen in Zuid-Europa, een impact zal hebben op het totale Europese aanbod.  De totale impact op het Europese aanbod kan op vandaag niet exact ingeschat worden, maar het is duidelijk dat deze situatie druk zet op het aanbod.

www.profel-europe.eu

Publicatiedatum: 7-2-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: